Denk

Kuzu: inzet internettrollen was werk van ‘jongeren’ en ‘het zal niet meer gebeuren’

Denk-lijsttrekker Tunahan Kuzu.
Denk-lijsttrekker Tunahan Kuzu. Foto ANP

Denk-lijsttrekker Tunahan Kuzu zegt dat de partij niet langer internettrollen inzet. Volgens de Denk-voorman speelde de kwestie meer dan een half jaar geleden en gaat de partij in de toekomst geen trollen meer gebruiken.

Zaterdag onthulde NRC dat Denk internettrollen inzet om het gedachtengoed van de partij te verspreiden, om berichtgeving over Denk te beïnvloeden en om critici aan te vallen. Voor en na de onthullingen wilde Denk niet praten met NRC. Wel plaatste de partij een filmpje op sociale media waarin beweerd werd dat media het op Denk gemunt hebben en dat meer partijen en politici gebruik maken van ‘trollen’. Dit laatste herhaalde Kuzu dinsdag en hij riep media daarbij op hier ook onderzoek naar te doen.

Volgens Kuzu zat „een aantal jongeren” achter de trolprofielen en zijn zij hierop aangesproken. Het zou om een paar accounts gaan en niet om tientallen, aldus de lijsttrekker. Op de vraag of hij zelf wist van de inzet van trollen wilde Kuzu geen antwoord geven. Uit WhatsApp-gesprekken in handen van NRC bleek dat de partijtop de inzet van de trollen zelf aanmoedigde.

Tunahan Kuzu en Selçuk Özturk scheidden zich in november 2014 af van de Partij van de Arbeid na onenigheid met vicepremier Lodewijk Asscher. Vanuit de Groep Kuzu/Öztürk werd de partij Denk gevormd. (NRC)

    • Casper van der Veen