De sterren van Barcelona krijgen voetballes in Parijs

Champions League Kansloos was Barcelona tegen Paris St. Germain, dat in de voorhoede zijn eigen supertrio heeft: Cavani-Draxler-Di Maria.

Superlatieven schieten tekort. „Buitengewoon”, kopt L’Équipe over de breedte van de voorpagina met een foto van Ángel Di María („de beste Argentijn van de avond”) die met Marco Verratti een van zijn twee doelpunten viert. Het wedstrijdverslag binnenin de krant begint onder de kop ‘Simpelweg verbluffend’. 4-0 tegen Barcelona is wat de bezoekers van Parc des Princes „in het meest maffe dromen” nog niet hadden durven hopen. Het was volgens de sportkrant „de mooiste wedstrijd uit het Qatarese tijdperk”, dat in 2011 begon.

Le Parisien wijst erop dat PSG „niet pas geboren is” toen Qatar Sports Investment de club kocht, maar ook deze stadskrant moet toegeven dat de Parijzenaars lang niet zo goed gespeeld hebben. „We kenden MSN (Messi, Suarez, Neymar), we hebben CDD ontdekt – Cavani, Draxler, Di María, een nieuw betoverend voetbaltrio”, schrijft de krant. Ook Le Figaro is vol lof over Di María. Hij heeft „na zes maanden kritiek” een „metamorfose” doorgemaakt.

De sterrenploeg van Barcelona kwam er dinsdagavond in Parijs niet aan te pas tegen Paris St. Germain. Trainer Luis Enrique gelooft echter nog steeds in het onwaarschijnlijke scenario dat over drie weken de schade hersteld kan worden. Patrick Kluivert, technisch directeur van de Franse ploeg, zei na afloop voor de camera van Veronica dat PSG de voorsprong niet meer mag weggeven. Toch wilde hij zich nog niet rijk rekenen. „We hebben gezegd: geniet van dit mooie resultaat, maar weet dat het kan spoken in Camp Nou.”

Paris St. Germain zette voor eigen publiek de kampioen van Spanje meteen met de rug tegen de muur. Barcelona had geen antwoord op het dominante voetbal van het elftal dat voorheen in de Champions League in grote wedstrijden vaak ten onder ging. Op het middenveld blonken Rabiot en Verratti met krachtig spel uit, terwijl de aanvallers Di María (tweemaal), Draxler en Cavani de doelpunten maakten.

Paris St. Germain bezorgde Barcelona één van de pijnlijkste avonden in de recente geschiedenis van de Champions League. De voorhoede, met Neymar, Luis Suárez en Lionel Messi was van het eerste tot het laatste fluitsignaal vrijwel onzichtbaar. De architect Andrès Iniesta werd volledig overlopen. Trainer Luis Enrique was machteloos. „Paris St. Germain ging veel beter met het balbezit om”, verzuchtte hij.

De commentaren in de Spaanse kranten waren vernietigend. ‘Barcelona sterft in Parijs’, zo luidde de kop van de Spaanse krant El Mundo boven een vernietigende analyse. ‘Herinneringen jullie het Barcelona nog dat respect had voor de bal? Dat team dat iedereen wist te domineren met oneindig veel passes? Die ploeg bestaat niet meer’, aldus El Mundo.