Canada bezorgd over Italiaanse plannen voor labels op pasta

Italië wil dat alleen pasta met Italiaanse grondstoffen het stempel ‘100 procent Italiaans’ mag dragen.

Foto Bas Czerwinski/ANP

Italiaanse plannen om pasta in het vervolg te voorzien van labels van herkomst leiden tot zorgen in Canada. Canadese boeren vrezen dat ze daardoor minder graan kunnen verkopen aan Italië, zo liet minister Lawrence MacAulay van Landbouw woensdag aan Reuters weten. “En alles wat onze boeren schaadt, daar zijn we tegen”, aldus MacAulay.

Canada is de grootste producent en exporteur van durumtarwe ter wereld, een graansoort die veel wordt gebruikt als grondstof voor pasta. Het land verkoopt veel van die tarwe aan Italiaanse bedrijven, schrijft Reuters. Canadese boeren noemen de Italiaanse plannen dan ook “protectionistische maatregelen”, bedoeld om Italiaanse boeren een handelsvoordeel te geven.

De Italiaanse regering kwam in december vorig jaar met het plan om de regels voor herkomstlabels op pastaverpakkingen aan te scherpen. Nu staat daar alleen nog op in welk land het product is gemaakt, niet waar de grondstoffen vandaan komen. Om het stempel ‘100 procent Italiaans’ te krijgen moet ook de grondstof uit Italië komen, zo is het plan.

Brussel moet zich nog uitspreken

Onduidelijk is volgens Reuters nog welke gevolgen de nieuwe regels hebben. Toch bestaan er volgens minister MacAulay “beginnende zorgen” bij Canada. Overigens zijn ook niet alle Italianen blij met de voorgenomen veranderingen, schrijft het persbureau. De Italiaanse landbouworganisatie moedigt het plan aan, maar pastafabrikanten vrezen dat consumenten het label gaan verwarren met een kwaliteitsstempel.

De nieuwe regels voor pastalabels liggen nu nog bij de Europese Commissie ter goedkeuring. Een woordvoerder van de Commissie liet aan Reuters weten dat een besluit hierover pas later wordt genomen. Daarvoor staat een termijn van uiterlijk drie maanden.