‘Campagneteam Trump had contact met Russische inlichtingendiensten’

Dat melden The New York Times en CNN op basis van bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten.

President Donald Trump belt met de Russische president Vladimir Poetin op 28 januari.
President Donald Trump belt met de Russische president Vladimir Poetin op 28 januari. Foto Andrew Harnik/AP

Campagnemedewerkers van Donald Trump hadden voorafgaand aan de Amerikaanse verkiezingen herhaaldelijk contact met hoge functionarissen binnen de Russische inlichtingendiensten. Dat melden The New York Times en CNN op basis van bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten.

De inlichtingendiensten zouden vorig jaar telefoongesprekken tussen het Trumpteam en Rusland hebben onderschept tijdens een routineonderzoek naar Russische functionarissen. De contacten zouden in dezelfde periode aan het licht zijn gekomen als de ontdekking dat Rusland door het hacken van de Democratische Partij de Amerikaanse verkiezingen probeerde te beïnvloeden. Aansluitend is onderzocht of het team van Trump betrokken was bij de hackactiviteiten, maar daarvoor is volgens de bronnen nog geen bewijs gevonden.

Dat een team van een presidentskandidaat contact heeft met vertegenwoordigers van andere staten is niet ongebruikelijk. Maar de frequentie van de contacten en het feit dat Trumps vertrouwelingen erbij betrokken waren, zorgden dat de Amerikaanse inlichtingendiensten een onderzoek instelden. Ook met personen uit de Russische regering zou contact zijn geweest. Voormalige president Barack Obama zou op de hoogte zijn geweest. Zowel de FBI als het Witte Huis weigert tegenover de media te reageren.

Lees ook: Burgeroorlog breekt uit in team-Trump

Rusland en Trump ontkennen

Tijdens een persconferentie heeft het Kremlin de berichten woensdagochtend ontkend. Volgens een woordvoerder is de verslaggeving van de Amerikaanse media niet gebaseerd op enige feiten en moeten de anonieme bronnen waarop de media zich baseren niet serieus genomen worden.

Ook president Donald Trump heeft woensdag in een serie tweets op de beschuldigingen gereageerd. Volgens Trump zijn de berichten over Russische contacten slechts een poging de fouten te verhullen die zijn gemaakt in de campagne van voormalig presidentskandidaat Hillary Clinton. Ook beschuldigt Trump de Amerikaanse inlichtingendiensten van lekken naar de media en vergelijkt hij ze met Rusland.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump This Russian connection non-sense is merely an attempt to cover-up the many mistakes made in Hillary Clinton’s losing campaign.
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Information is being illegally given to the failing @nytimes & @washingtonpost by the intelligence community (NSA and FBI?).Just like Russia

Flynn

Dinsdag stapte de nationale veiligheidsadviseur van Trump, Michael Flynn, op nadat hij in opspraak was geraakt wegens zijn telefoontjes met de Russische ambassadeur in de maand voor zijn benoeming. Tijdens die gesprekken zou verlichting van de sancties tegen Rusland aan de orde zijn gekomen. Flynn ontkende aanvankelijk, maar later moest hij toegeven dat het mogelijk besproken was. Dinsdagavond werd bovendien bekend dat Trump al weken op de hoogte zou zijn geweest van de gesprekken, maar zijn vice-president Mike Pence er niettemin over liet liegen in een televisie-interview.

De nieuwe onthullingen doen de kans op een onderzoek van de Senaat naar de banden tussen het Trumpteam en Rusland toenemen. Mogelijk start de Amerikaanse Senaat een onderzoek naar de banden tussen de regering-Trump en Rusland. Ook Flynn zal tijdens zo’n onderzoek mogelijk onder ede gehoord kunnen worden.

Lees ook: Wanorde in regering-Trump na vertrek veiligheidsadviseur