Reportage

Amsterdam verbiedt intimidatie op straat

Straatintimidatie Iemand die in Amsterdam – bijvoorbeeld – een ander uitjouwt op straat, kan daarvoor maximaal 4.100 euro boete krijgen.

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie Piroschka van de Wouw / ANP

Amsterdam gaat aanstootgevend gedrag op straat strafbaar stellen. De gemeenteraad heeft woensdagmiddag ingestemd met een voorstel om een verbod op straatintimidatie op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het is de eerste gemeente in Nederland die zo’n verbod invoert.

Door opname van het verbod in de APV hoeft tegen overtreders geen aangifte meer te worden gedaan bij de politie. Handhavers kunnen direct een boete opleggen. Iemand die in Amsterdam – bijvoorbeeld – een ander uitjouwt op straat, kan daarvoor maximaal 4.100 euro boete krijgen.

Volgens initiatiefnemer Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD) moet de handhaving van het intimidatieverbod deze zomer beginnen. „De handhavers gaan vanaf nu worden voorgelicht en opgeleid”, zegt zij. „In de zomer zijn er ook meer mensen op straat, dat lijkt me een goed moment om hiermee van start te gaan.”

Over de houdbaarheid van het verbod bestaan juridische twijfels. Het is Nederlandse gemeenten niet toegestaan regels in te voeren die de vrijheid van meningsuiting, waaronder het openbaren van gedachten of gevoelens, beperken. Dat kan alleen op landelijk niveau worden geregeld. Volgens sommige experts valt zo’n intimidatieverbod daar ook onder.

Jon Schilder, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de VU in Amsterdam, noemde dit intimidatieverbod afgelopen najaar tegen NRC al „volstrekt onhaalbaar”. Schilder vergeleek de situatie met de „Veluwse vloekverboden” van een aantal jaar terug: een aantal christelijke gemeenten voerde destijds een vloekverbod in. „Dat werd later weer door de staat vernietigd. Zo zal het hier ook gaan.”

Ook landelijk

Het verbod kwam woensdag niet zonder slag of stoot door de raadsvergadering. Het voorstel daartoe van de lokale fracties van VVD en CDA werd gesteund door PvdA, SP en Partij voor de Dieren. De fracties van D66 en GroenLinks stemden tegen.

Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) diende vandaag op landelijk niveau ook een initiatiefwet in om straatintimidatie strafbaar te stellen. „Bijzondere timing”, zegt Yesilgöz-Zegerius. „Maar alle steun is welkom.”

In verschillende media is overigens eerder gesproken van een ‘sisverbod’. Dat is het expliciet niet, aldus een woordvoerder van de gemeente Amsterdam. De reden daarachter: fluiten of sissen is niet per definitie een verstoring van de openbare orde, en daar kan de gemeente dus niet tegen optreden. Dat kan wel tegen bijvoorbeeld „de stoep blokkeren, spugen, handtastelijkheden, naroepen met beledigende of denigrerende teksten”.

Lees ook: Intimidatieverbod is géén sisverbod