Mijn favoriet gaat op zoek naar…

Mijn favoriet gaat op zoek naar bijzondere, culturele aankopen. Deze week: een sculptuur

Untitled (2017) Aluminium, prosthetic rubber, aluminium powder, iron sulphide, magnets. 150 x 28 x 8 cm.
Untitled (2017) Aluminium, prosthetic rubber, aluminium powder, iron sulphide, magnets. 150 x 28 x 8 cm.

‘Altijd wanneer ik kunst koop hou ik me aan twee regels. De eerste is: ik moet het werk niet meteen begrijpen. De tweede: als ik het weer zie, moet het beter zijn dan toen ik het voor de eerste keer zag, intrigerender. Dus als ik iets zie op een kunstbeurs dat mijn interesse wekt, vraag ik of ik één of twee uur een optie mag hebben. In die tijd kom ik een paar keer terug om er nog eens naar te kijken.

„Van Adriano Amaral had ik twee jaar geleden al eens werk gezien, bij De Ateliers in Amsterdam. Maar dat was een ruimtevullende installatie, dus daar kun je als particulier niet veel mee. Nu zag ik een behapbaar werk van hem, met elementen van die installatie die nog in mijn hoofd zaten. Wooow, dacht ik: mooi en interessant tegelijk. Ze hebben het werk een half uurtje voor me vastgehouden, toen heb ik het gekocht. Soms moet je snel zijn.

„Of ik een kunstverzamelaar ben? Tja, dat moeten anderen maar zeggen. Ik heb een stuk of vijftig werken in huis, allemaal van jonge kunstenaars. Want dat is hoe ik het doe: ik ga zelf op ontdekking uit en koop dan vanuit mijn hart. Intussen heb ik van een aantal kunstenaars meerdere werken. Ik ken ze vaak ook persoonlijk, ik zoek meestal contact nadat ik een werk heb gekocht.

„En wat dan fascinerend is: ondanks het leeftijdsverschil klikt het altijd, het blijken steeds mensen met wie je over van alles kunt praten, niet alleen over kunst. Maar misschien is dat ook niet zo gek, er is immers iets wat je aanspreekt in het werk van die persoon.”

Op 25 februari opent een solotentoonstelling van Adriano AmaraI in de Vleeshal in Middelburg. Inl.: vleeshal.nl