Opinie

    • Mark Kranenburg

Wie luistert het best naar het volk?

Over 28 dagen zijn de Kamerverkiezingen. Een heftig slotdebat in de Kamer lonkt.

Munitie voor de oppositie

Geen mooier verwijt in verkiezingstijd dan kiezersbedrog. Volgens een groot deel van de oppositie is hiervan sprake bij het samenwerkingsverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Een meerderheid van de stemmers in het referendum hierover zei vorig jaar ‘nee’ tegen het verdrag. Maar het kabinet wil het alsnog ratificeren. De reden: er zit nu een leeswijzer bij die aan de bezwaren van tegenstanders tegemoetkomt. Die zijn niet overtuigd. „Nee is nee”, zeggen ze.

Als alles volgens plan verloopt, neemt de Tweede Kamer volgende week, de laatste vergaderweek voor de Kamerverkiezingen van 15 maart, een besluit over het verdrag. Dankzij de steun van D66 en GroenLinks is het kabinet al verzekerd van een meerderheid.

Want Rutte komt

Het debat zal er niet minder heftig om zijn. Temeer daar dit een van de schaarse momenten is waarop Rutte nog openlijk kan worden aangevallen. De VVD-leider zegde het ‘premiersdebat’ bij RTL zondag af, en ziet nu ook af van medewerking aan een debat bij De Wereld Draait Door en een debatachtig iets bij de nieuwswebsite Nu.nl.

Formeel hoeft Rutte trouwens niet eens bij het Kamerdebat aanwezig te zijn. De inwerkingstredingswet is alleen ondertekend door minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA). Maar Rutte heeft er de afgelopen maanden zelf Chefsache van gemaakt. Hij zal er volgende week dus zijn.

Maar komt de wet?

Vraag is wat er daarna met de wet in de Eerste Kamer gebeurt. Dat de senatoren zich er nog voor de verkiezingen over zullen buigen, lijkt uitgesloten. Daarna is het kabinet demissionair en zou het Oekraïneverdrag wel eens tot controversieel en voorlopig niet te behandelen onderwerp kunnen worden bestempeld.

De Haagse Stemming heeft ook een nieuwsbrief: nrc.nl/dehaagsestemming
    • Mark Kranenburg