Werkstraf voor voormalige COA-directeur

Nurten Albayrak zou het privégebruik van haar dienstauto moedwillig hebben proberen te maskeren.

Nurten Albayrak na de presentatie van het rapport van de commissie-Scheltema in 2012.
Nurten Albayrak na de presentatie van het rapport van de commissie-Scheltema in 2012. Foto ANP/ROEL ROZENBURG

Voormalig COA-directeur Nurten Albayrak is dinsdag in hoger beroep door het gerechtshof in Den Haag tot een werkstraf van honderd uur veroordeeld, vanwege valsheid in geschrifte. Volgens het hof is bewezen zij in september 2011 haar secretaresse opdracht heeft gegeven om achteraf werkafspraken in haar digitale agenda te zetten, die in werkelijkheid niet hadden plaatsgevonden. Daarmee kon zij het privégebruik van haar dienstauto maskeren, aldus het hof.

Albayrak werd in 2012 ontslagen door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. De civiele rechter en de kantonrechter in Den Haag stelden eerder al vast dat het ontslag terecht was. De rechtbank Den Haag legde haar in eerste instantie 140 uur werkstraf op.

Het OM nam Albayrak vooral ook kwalijk dat zij haar collega’s bij de zaak betrok maar zelf nooit verantwoordelijkheid heeft genomen. Overigens kreeg Albayraks man in 2015 een werkstraf van 140 uur wegens het bedreigen van een getuige in deze zaak.

Angstcultuur

Albayrak kwam als COA-directeur in 2011 in opspraak nadat er berichten naar buiten waren gekomen dat bij de organisatie een angstcultuur zou heersen. Klokkenluiders maakten melding van manipulatief gedrag en een verdeel-en-heersmentaliteit. Daarnaast zou Albayrak hebben gelogen over de hoogte van haar salaris, wat in 2012 leidde tot haar ontslag door toenmalig minister Leers (Asiel, CDA).

De slechte bedrijfscultuur binnen het COA werd bevestigd door de commissie-Scheltema, terwijl de aantijgingen dat Albayrak over haar salaris zou hebben gelogen, ongegrond bleken. Wel kwam de fraude rondom Albayraks dienstauto aan het licht.