In beeld

‘Waterbeschermers’ blijven protesteren tegen oliepijpleiding Dakota

De Belgische fotograaf Jelle Vermeersch verbleef in januari bij de Sioux die al maandenlang protesteren tegen de Dakota Access-oliepijpleiding. Op het moment dat president Trump de omstreden aanleg liet hervatten, sprak Vermeersch de 'waterbeschermers', zoals de demonstranten zich noemen. "De regering brengt het drinkwater van miljoenen Amerikanen in gevaar."
In december gloorde er hoop toen president Obama de aanleg opschortte om een alternatieve route voor de pijpleiding te zoeken.
Jelle Vermeersch
In januari zette de nieuwe president Trump daar een streep door en gelastte de aanleg te hervatten.
Jelle Vermeersch
Sinds april verblijven tegenstanders van de megapijpleiding, die 3,7 miljard dollar (3,3 miljard euro) gaat kosten, in kampen van tenten en tipi's nabij het traject.
Jelle Vermeersch
Begin december waren de protesten nog met 10.000 man, nu verblijven er nog zo'n 1200 actievoerders.
Jelle Vermeersch
Ze noemen zichzelf de 'waterbeschermers'. De Sioux en hun medestanders verzetten zich fel tegen de pijpleiding voor olie uit de schalievelden in North Dakota, omdat die door een gebied van spirituele waarde loopt en een gevaar zou vormen voor het drinkwater.
Jelle Vermeersch
'Waterbeschermer' die deelnam aan het protest bij Standing Rock: Blackhawk uit South Dakota.
Jelle Vermeersch
De hard bevochten zege duurde maar kort. In januari tekende president Donald Trump een executive order om de bouw van de pijpleiding zo snel mogelijk te voltooien. Het werk is vorige week hervat.
Jelle Vermeersch
Patrick Kelly werkt bij de St. James Episcopal Church in Cannon Ball, North Dakota.
Jelle Vermeersch
Een bord bij het Sacred Stone-protestkamp waarschuwt dat behalve de Dakota Access Pipeline (DAPL) ook alcohol en vuurwapens uit den boze zijn in het kamp.
Jelle Vermeersch
Als het aan de initiatiefnemer van de bijna 1.900 kilometer lange pijpleiding ligt, kan de verbinding over ongeveer drie maanden in gebruik zijn.
Jelle Vermeersch
De Sioux hebben donderdag een rechtszaak aangespannen. Volgens hen is de verplichte milieu-evaluatie ten onrechte afgebroken. Maar een kort geding om de aanleg direct weer stil te leggen terwijl dat proces loopt, werd maandag afgewezen door een rechter.
Jelle Vermeersch
'Waterbeschermer' die deelnam aan het protest bij Standing Rock: Joseph Angel Jimenez uit Tennessee.
Jelle Vermeersch
'Waterbeschermer' die deelnam aan het protest bij Standing Rock: Seanacey Kasto uit South Dakota.
Jelle Vermeersch
Dave Archambault, leider van de Standing RockSioux, heeft laten weten dat de strijd zal worden voortgezet, "om te vechten tegen een regering die niet alleen onze verdragsrechten en onze status als onafhankelijke naties verwerpt, maar ook het drinkwater van miljoenen Amerikanen in gevaar brengt."
Jelle Vermeersch
De gepensioneerde Mike Horner uit Portland, Oregon, voelt zich hartstochtelijk betrokken bij de ecologie en 'native culture'.
Jelle Vermeersch
Pete Red Tomahawk, gepensioneerd directeur van het Transportation Program van Standing Rock, met zijn hond.
Jelle Vermeersch
'Waterbeschermer' die deelnam aan het protest bij Standing Rock: LaDonna Brave Bull Allard uit Fort Yates, North Dakota.
Jelle Vermeersch
Sidney Ramsey Junior, een werkloze veteraan.
Jelle Vermeersch
Samantha Putchit Echublee, dochter van een actievoerder van de Menominee- bevolking, rijdt op een pony in een winterkamp nabij de voorgenomen route van de Dakota Access-oliepijpleiding.
Jelle Vermeersch