Verenigde Naties veroordelen Noord-Koreaanse raketproef

De rakettest was een “verontrustende schending” van de resoluties van de Veiligheidsraad, vinden de VN.

De lancering van de Noord-Koreaanse ballistische raket.
De lancering van de Noord-Koreaanse ballistische raket. Foto KNCA/AFP

De VN-Veiligheidsraad heeft de Noord-Koreaanse test met een ballistische raket maandag scherp veroordeeld. De test was een “nieuwe verontrustende schending van Veilgheidsraadresoluties“, liet secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties via een woordvoerder weten.

De Noord-Koreaanse middellangeafstandsraket legde zondag een afstand af van zo’n 500 kilometer, en kwam in de zee tussen Noord-Korea en Japan terecht. Het lijkt er op dat de proef mede bedoeld was om de Amerikaanse president Donald Trump te testen. De lancering kwam op het moment dat Trump de Japanse premier Abe te gast had, op een van zijn golfbanen in Florida. Trump verklaarde zich direct solidair met Japan.

Lees ook: ‘Vette Kim’ blufte niet met zijn raketproef

Secretaris-generaal Guterres riep de internationale gemeenschap maandag in zijn verklaring op om de kwestie “op gezamenlijke wijze” aan te pakken:

“De leiders van de Democratische Volksrepubliek Korea [de officiële naam van Noord-Korea, red.] moeten haar internationale verplichtingen nakomen en meewerken aan het proces naar denuclearisering.”

    • Bastiaan Nagtegaal