Veel meer file op snelwegen, vooral tijdens de spits

In vergelijking met 2015 nam de filedruk toe met 13,1 procent toe. Extreme filedagen waren er echter niet.

Files door regenval op de A4 nabij Schiphol, in november vorig jaar. Foto Remko de Waal/ANP

Weggebruikers hebben vorig jaar aanmerkelijk vaker in de file gestaan op de snelweg. In vergelijking met 2015 nam de filedruk toe met 13,1 procent toe, zo is te lezen in cijfers die minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) dinsdag naar de Kamer stuurde. Extreme filedagen waren er echter niet, stelt ze.

Bij het berekenen van de filedruk vermenigvuldigt het ministerie het aantal kilometer file met de duur van de opstopping. Zo stond er vorig jaar 11,6 miljoen kilometerminuten aan file, tegen 10,2 miljoen een jaar eerder. De filedruk neemt vooral toe in de spits. Tijdens de gemiddelde avondspits stond er gemiddeld 215 kilometer, tegen 130 kilometer in de ochtend.

Op de dag dat de zwaarste file werd verwacht keek NRC mee bij de VID.

Zwaarste files in november

De drukste filemaand was volgens het ministerie november. Van de vijf zwaarste filedagen vielen er vier in die maand, telkens op dagen met veel regen, harde wind en sneeuw. De meeste file stond er op 1 november, met 109 duizend kilometerminuten. Het record ligt op 383 duizend kilometerminuten in 2005.

Lees ook: Waarom zijn lange files terug van weggeweest?

Dat er meer file stond kwam vooral doordat het drukker op de weg was: Nederlanders reden gemiddeld 3,1 procent meer dan in 2015. Werkzaamheden, incidenten en ongevallen waren in verhouding minder vaak de oorzaak van een verkeersopstopping, zo stelt het ministerie.

    • Joost Pijpker