Usain Bolt en Simone Biles beste sporters van het jaar

Bolt en Biles ontvingen de Laureus World Sports Awards, ook wel de ‘Oscars van de sport’ genoemd.

Sprinter Usain Bolt in actie bij de estafette.
Sprinter Usain Bolt in actie bij de estafette. Foto Theo Karanikos / AFP

De Jamaicaanse sprinter Usain Bolt is dinsdag bij de Laureus World Sports Awards verkozen tot sporter van het jaar. De prijs voor beste sportster ging naar de Amerikaanse turnster Simone Biles. Bolt won op de Olympische Spelen van Rio drie gouden plakken, Biles domineerde daar het turntoernooi met vier keer goud.

Twitter avatar LaureusSport #Laureus17 The Laureus World Sportsman of the Year is Usain Bolt! #Laureus17 https://t.co/ny2vDcKwJW

De prijzen worden ook wel de ‘Oscars van de sport’ genoemd. Het beste sportteam werd de Chicago Cubs, winnaars van de World Series. Formule 1-coureur Nico Rosberg, die afgelopen jaar wereldkampioen werd, mag zich ‘doorbraak van het jaar’ noemen.

De prijs voor beste comeback ging naar zwemmer Michael Phelps. Hij stopte na de Spelen van 2012, maar keerde in 2013 weer terug. Bij de Spelen in Rio won Phelps maar liefst vier gouden plakken en een zilveren.

Er werd ook een Laureus Sport for Good Award for Sporting Inspiration uitgereikt, voor een inspirerend sportinitiatief. Die prijs ging dit jaar naar het vluchtelingenteam dat meedeed aan de Olympische Spelen in Rio.

Twitter avatar LaureusSport #Laureus17 The Laureus Sport for Good Award for Sporting Inspiration is awarded to the Refugee Olympic Team! #Laureus17 https://t.co/zU4dyAjczy

Bolt won de prijs voor de vierde keer. De overige genomineerden waren tennisser Andy Murray, voetballer Cristiano Ronaldo, basketballers LeBron James en Stephen Curry en langeafstandsloper Mo Farah. Voor Biles was het de eerste onderscheiding.

Vorig jaar

Vorig jaar ging de prijs voor beste sporter naar tennisser Novak Djokovic, die de onderscheiding het jaar ervoor ook al won. Beste sportster was in 2016 tennisser Serena Williams. De kort voor de ceremonie overleden voetballegende Johan Cruijff kreeg postuum een Laureus Spirit of Sport Award. De All Blacks, de nationale rugbyploeg van Nieuw-Zeeland die in 2015 het WK won, werd uitgeroepen tot sportploeg van het jaar.

Max Verstappen greep vorig jaar naast de prijs voor de ‘doorbraak van het jaar’. Die ging toen naar de Amerikaanse golfer Jordan Spieth (22), die achter elkaar de Masters en de US Open won.

De prijs wordt ieder jaar uitgereikt door het Laureus International Media Office. Dit jaar werd het gala gepresenteerd door acteur Hugh Grant.

    • Casper van der Veen