Trudeau lukte wat zijn voorgangers niet konden: hij pareerde Trumps hand

Ontmoeting Trump en Trudeau.
Ontmoeting Trump en Trudeau. Foto Mandel Ngan/ AFP

Donald Trump doet als president van Amerika veel dingen anders dan andere leiders, ook iets simpels als handen schudden. Het is een hevig trekken en duwen, een vrij agressieve en langdurige slinger die de ontvanger van de handdruk soms nagenoeg uit evenwicht brengt. De Japanse premier Shinzo Abe werd er vorige week slachtoffer van toen Trump zijn hand vermorzelde. Camera’s legden het vast. Docent aan de City University of New York, Moustafa Bayoumi, zei hierover in The Guardian: „De manier waarop hij handen schudt is een compacte, hypermasculiene demonstratie van kracht. Alsof hij bang is voor het beeld van gelijkwaardigheid dat het schudden van handen oproept.” De Canadese premier Justin Trudeau bood maandag een oplossing voor Trumps handshake. Door de afstand tussen hem en Trump zo klein mogelijk maken, neutraliseerde hij de aanval. Er was weinig ruimte over voor getrek, anders zouden ze omvallen. Trudeau versterkte dit nog eens door Trump bij de schouder te pakken: nog wat extra gedeelde balans. Trump probeerde zijn beproefde methode nog wel toe te passen, maar omdat Trudeau goed was voorbereid, lukte het niet. Hij keek even naar zijn collega. Trudeau wankelde geen moment.

    • Maral Noshad Sharifi