‘Topadviseurs Rutte wisten van Teevendeal’

Rutte heeft altijd ontkend dat de herinneringen van Teeven aan hem zelf bekend waren, maar drie van zijn topadviseurs waren volgens Nieuwsuur wel degelijk geïnformeerd.

Premier Rutte.
Premier Rutte. Foto Martijn Beekman/ANP

Topadviseurs van premier Mark Rutte waren al eerder geïnformeerd over het feit dat oud-staatssecretaris Fred Teeven zich het bedrag van zijn ‘Teevendeal’ herinnerde. Dat meldt Nieuwsuur. Rutte heeft altijd ontkend dat de herinneringen van Teeven aan hem zelf bekend waren.

Pas in het Tweede Kamerdebat na het aftreden van minister Opstelten en Teeven (Justitie, VVD), op 10 maart 2015, zou hij dat hebben vernomen. Nieuwsuur meldt dinsdag dat drie van de hoogste adviseurs van de premier al op 8 maart zijn geïnformeerd hierover, vlak vóór de vondst van het ‘bonnetje’ op het ministerie. Bij de Teevendeal ging het om een schikking met drugsbaron Cees H.

Het zou gaan om Ruttes persoonlijke politiek assistent, de plaatsvervangend secretaris-generaal van de premier (zijn raadsadviseur), en de directeur-generaal van de Rijksvoorlichtingsdienst. Dat meldt onderzoeksjournalist Bas Haan van Nieuwsuur op basis van anonieme bronnen. Het was al langer bekend dat ambtenaren van Rutte de mail hadden gekregen, maar het was nog niet bekend dat dit ging over de meest nabije adviseurs van de premier.

Deze gevoelige informatie zouden Rutte’s adviseurs op 8 maart 2015 in hun mailbox hebben gekregen. Ze kregen de concept-antwoorden gemaild op Kamervragen die toenmalig minister Opstelten naar de Tweede Kamer wilde sturen. In die concept-antwoorden zou Opstelten voor het eerst aan de Tweede Kamer melden dat Teeven al een jaar geleden vertelde dat hij zich de bedragen herinnerde. Uiteindelijk stuurde hij dat toch niet naar de Kamer, nadat VVD-Kamerlid Ard van der Steur in een advies zei dat dat “zeer kwetsbaar” zou zijn.

Rits van VVD’ers opgestapt

De bonnetjesaffaire heeft al geleid tot het aftreden van Opstelten, Teeven, Van der Steur en Kamervoorzitter Van Miltenburg – allemaal VVD’ers. Rutte heeft altijd gezegd dat hij niet eerder op de hoogte was van de bedragen, en is daarom tot nog toe buiten schot gebleven. In het debat zei hij dat die concept-antwoorden al snel niet meer belangrijk waren, omdat de volgende dag het bonnetje werd gevonden, met daarop het precieze bedrag. Toen was Rutte vooral daar druk mee en waren de concept-antwoorden niet meer relevant.

Een woordvoerder van Rutte bevestigt het aantal ambtenaren dat op de hoogte was, maar zegt uit principe geen mededelingen te doen over wie dat waren, omdat ambtenaren “zich veilig moeten weten om informatie met elkaar te delen”. Volgens de woordvoerder zijn de concept-antwoorden “niet behandeld” en ook niet “onderling besproken” op het ministerie van Rutte. Ook was de premier zelf niet op de hoogte: “De mail of de inhoud daarvan is ook nooit gedeeld met de minister-president.”