Saturday Night Live is heel slechte tv, vindt Trump

Amerikaanse comedy Dankzij de sketches over Trump haalt de satirische tv-show SNL hoge kijkcijfers. De Trump-jaren zijn een gouden tijd voor Amerikaanse comedy.

President Trump (Alec Baldwin) in Saturday Night Live, geflankeerd door topadviseur Steve Bannon, uitgebeeld als de Dood (Mikey Day) en vice-president Pence (Beck Bennett).
President Trump (Alec Baldwin) in Saturday Night Live, geflankeerd door topadviseur Steve Bannon, uitgebeeld als de Dood (Mikey Day) en vice-president Pence (Beck Bennett). Will Heath/ NBC/ NBCU Photo Bank via Getty Images

Alec Baldwin vindt het helemaal niet leuk om Donald Trump te spelen. De acteur krijgt veel lof voor zijn imitatie van Trump in het Amerikaanse sketchprogramma Saturday Night Live (SNL), maar dat wil niet zeggen dat hij ervan geniet om iemand te spelen die altijd zo boos is, vertelde hij in het tv-programma Extra. En: „Vaak herhalen we alleen maar wat hij zegt. Het is raar om te doen, vooral omdat het allemaal echt gebeurt.”

Toen Baldwin in oktober 2016 voor het eerst Trump speelde, dacht hij dat Hillary Clinton de verkiezingen zou winnen. Het liep anders en hij doet nu bijna elke zaterdag een Trump-pruik op, en tuit zijn lippen, blijkbaar met frisse tegenzin.

Het programma houdt de gemoederen flink bezig, ook in het Witte Huis. Trump tweet op zondagochtend vaak vol afschuw over de show: „Niet grappig! Hele slechte televisie!” Het geeft aan hoe invloedrijk de show is. De strijd met Trump legt SNL geen windeieren. De kijkcijfers zijn in twintig jaar niet zo hoog geweest. Dankzij de Trump-imitatie zijn de kijkcijfers 22 procent hoger dan vorig seizoen: 10,6 miljoen kijkers.

De laatste weken houdt de echte Trump zich overigens stil. Dat komt waarschijnlijk door actrice Melissa McCarthy, die sinds kort de rol van Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer speelt. De eerste sketch waarin ze in de huid kroop van ‘Spicy’ sloeg in als een bom. Tijdens de sketch kan Spicer zijn weerzin tegen de pers niet verbergen. Hij spuit een journalist nat met een super soaker, een groot waterpistool: „Ik maak die vieze liegende mond van jou schoon!”

De 6 beste sketches van dit seizoen:

Gouden tijd voor satire

Volgens Politico kreeg de echte Spicer vervolgens van diverse Witte-Huismedewerkers super soakers cadeau. Spicer wilde er eentje meenemen naar een echte persconferentie, maar Trump verhinderde dat.

Volgens de Washington Post vond Trump het vooral erg dat Spicer werd gespeeld door een vrouw. McCarthy kwam een week later terug. Om Trump nog meer te pesten werd de nieuwe minister van Justitie Jeff Sessions ook gespeeld door een vrouw, Kate McKinnon.

Uniek is het niet dat de president belachelijk wordt gemaakt op de Amerikaanse tv. In de beginperiode van SNL speelde Dan Aykroyd (The Blues Brothers) bijvoorbeeld president Nixon. En het seksschandaal rondom president Clinton leverde jarenlang materiaal op voor SNL.

Sketch met Bill Clinton in bed, SNL 1998:

Maar het politieke klimaat in het land is op dit moment is uniek. De aanvallen van tv-komieken – ook buiten SNL – zijn serieuzer dan ooit. Presentatoren als Samantha Bee, John Oliver, Seth Myers en Stephen Colbert gaan er allemaal hard in, elk op hun eigen manier. Na een moeizame start als opvolger van Letterman bij de grote zender CBS heeft Colbert bijvoorbeeld zijn vorm gevonden met de politieke grappen waarmee hij groot werd op kabelzender Comedy Central. In de tweede week van februari versloeg hij voor het eerst Jimmy Fallon in de kijkcijfers, zijn grootste concurrent op de late avond. Fallon doet niet aan politieke satire en was erg lief voor Trump toen hij te gast was als presidentskandidaat. Hij aaide hem zelfs door zijn beroemde blonde haar.

Show met echte Trump was flop

Saturday Night Live heeft weliswaar een roemrucht verleden – de show bracht sinds het begin in 1975 komieken voort als Bill Murray, Eddie Murphy, John Belushi, Tina Fey, Will Ferrell en Jimmy Fallon – maar was juist de laatste jaren in het slop geraakt. Een sterke lichting verliet SNL en een nieuwe groep had tijd nodig om zich te ontwikkelen. In november 2015 mocht de echte Trump een aflevering presenteren, iets wat NBC op veel kritiek kwam te staan. Critici vonden het reclame voor een gevaarlijke presidentskandidaat. Misschien wel erger: de uitzending was op komisch gebied een ramp.

De sketch met de echte Trump:

Maar na die uitzending wist SNL zich te revancheren. De politieke grappen zijn harder en scherper. De getalenteerde McKinnon krijgt alle ruimte. Naast Hillary Clinton speelt ze ook een fascinerende versie van Trump-strateeg Kellyanne Conway.

Het gevaar voor overkill ligt wel op de loer, schrijft tv-criticus Mike Hale van The New York Times. De pauze van een maand die is ingelast, komt dan ook op het juiste moment. Baldwin kan zichzelf weer opladen. En mocht hij willen stoppen: er staat een vrouw klaar om zijn rol over te nemen. De Afro-Amerikaanse Leslie Jones presenteerde zichzelf zaterdag in SNL als zijn ideale opvolger.