Slag in de Javazee

Onderzoek: Nederlandse scheepswrakken heimelijk geborgen

Drie Nederlandse oorlogschepen die sinds de slag op de Javazee in 1942 het oorlogsgraf vormen voor honderden opvarenden zijn met zekerheid verdwenen. Nederlandse en Indonesische experts hebben vastgesteld dat op de goede plek is gezocht en dat sprake is geweest van illegale bergingsoperaties. In november werd bekend dat de wrakken van de kruisers De Ruyter en Java en een groot deel van torpedobootjager Kortenaer er waarschijnlijk niet meer waren. tot ontzetting van nabestaanden. De laatste bevindingen zijn maandag aangeboden aan minister Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) die een bezoek brengt aan Indonesië. In het rapport wordt nader onderzoek geadviseerd. Indonesië en Nederland hebben afgesproken nauwer te samenwerken om maritiem erfgoed te beschermen. (ANP)

    • Merijn de Waal