Sancties VS tegen vicepresident Venezuela

De Verenigde Staten verdenken vicepresident Tareck El Aissami er van de internationale drugshandel te faciliteren.

De Venezolaanse vicepresident Tareck El Aissami met president Nicolas Maduro.
De Venezolaanse vicepresident Tareck El Aissami met president Nicolas Maduro. Foto Carlos Garcia Rawlins/Reuters

De Amerikaanse overheid heeft sancties ingesteld tegen de Venezolaanse vicepresident Tareck El Aissami. Dat verklaarde het Amerikaanse ministerie van Financiën op maandagavond. Hij wordt er onder andere van beschuldigd om steekpenningen te hebben aangenomen van cocaïnehandelaars. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij het smokkelen van duizenden kilo’s cocaïne naar de Verenigde Staten. Veiligheidsdiensten in de VS doen al jaren onderzoek naar El Aissamis vermeende banden met internationale drugsbendes.

De sancties betekenen dat Amerikanen geen zaken meer kunnen doen met El Aissami en zijn vermoedelijke medeplichtige, zakenman Samark Lopez. Lopez zou drugsgeld hebben witgewassen. Ook vallen dertien bedrijven - waarvan vijf in de Verenigde Staten - onder de sancties. De rekeningen en activa die beide mannen in de Verenigde Staten bezitten zijn bevroren.

De sancties lopen via de zogenoemde Kingpin Act, een wet die het mogelijk maakt voor de Verenigde Staten om specifieke internationale drugshandelaars en organisaties toegang te ontzeggen tot de Amerikaanse markt. Beide mannen worden vooralsnog niet vervolgd door de Amerikaanse overheid, aldus het ministerie van Financiën tegen Reuters.

Spanningen

De betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Venezuela zijn al jaren gespannen. Ze bereikten een dieptepunt nadat de Verenigde Staten zich in 2014 uitspraken tegen de gewelddadige wijze waarop president Nicholas Maduro protesten neersloeg. Het Huis van Afgevaardigden nam toen een wet aan om individuen met betrokkenheid bij het schenden van de mensenrechten in het land te vervolgen. Ook kregen verschillende hooggeplaatste Venezolaanse politici een inreisverbod opgelegd.

Amerikanen worden door de overheid afgeraden om naar Venezuela af te reizen vanwege “misdaad, sociale onrust en voedseltekorten” in het land. Ook de Nederlandse overheid geeft een negatief reisadvies.

    • Len Maessen