RTL-debat gaat toch door, zonder Rutte en Wilders

Lijsttrekkers van CDA, D66, GroenLinks, SP en PvdA gaan op zondag 26 februari de strijd aan in de Rode Hoed.

Partijleiders (van links naar rechts) Alexander Pechtold (D66), Sybrand Buma (CDA), Mark Rutte (VVD), Emile Roemer (SP) en Diederik Samsom (PvdA) in 2015 voor aanvang van een verkiezingsdebat in de Rode Hoed.
Partijleiders (van links naar rechts) Alexander Pechtold (D66), Sybrand Buma (CDA), Mark Rutte (VVD), Emile Roemer (SP) en Diederik Samsom (PvdA) in 2015 voor aanvang van een verkiezingsdebat in de Rode Hoed. Foto ANP / Martijn Beekman

Het RTL-verkiezingsdebat gaat eind februari toch door. Dat meldde de omroep dinsdagmiddag. In plaats van een debat tussen de vier partijen die er in de peilingen het beste voor staan, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, wordt het een debat tussen de nummers drie tot en met zeven: CDA, D66, GroenLinks, SP en PvdA.

Zondag annuleerde RTL het zogenoemde premiersdebat nadat eerst de PVV en daarna de VVD afzegde. Volgens die twee partijen had de omroep zich niet aan de afspraken gehouden door niet vier maar vijf lijsttrekkers uit te nodigen. RTL verweerde zich door te wijzen naar de Peilingwijzer: het verschil tussen de nummers drie, vier en vijf was in dit gewogen gemiddelde van zes peilingen verwaarloosbaar.

Lees ook: Lijsttrekkersdebat heeft voor VVD en PVV vooral risico’s

De omroep keert terug op zijn schreden, en laat het debat – dat inmiddels Het Rode Hoed Debat heet naar de debatzaal waar het wordt gehouden – toch doorgaan. Maar dan zonder PVV en VVD.

Twitter avatar XandervdWulp Xander van der Wulp Wilders: “ik ga niet kijken, er zal vast iets anders zijn op een ander net. Fijne avond zou ik zeggen.” #RTLdebat

Harm Taselaar, hoofdredacteur RTL Nieuws, schrijft op de website:

“We hebben gemerkt dat heel veel kiezers zoekende zijn en behoefte hebben aan meer informatie. Ze stellen ons actief die vraag. Ook onder de politieke partijen is er een breed gedeelde wens om prime time de degens te kruisen.”

Alle vijf lijsttrekkers hebben toegezegd te zullen komen.