Rolls-Royce boekt mede door Brexit recordverlies

Een groot corruptieschandaal kostte de bouwer van onder meer vliegtuigmotoren ook honderden miljoenen.

Archiefbeeld. Een medewerker van Rolls-Royce staat bij een Trent-vliegtuigmotor, speciaal ontwikkeld voor de Airbus A350.
Archiefbeeld. Een medewerker van Rolls-Royce staat bij een Trent-vliegtuigmotor, speciaal ontwikkeld voor de Airbus A350. Foto Paul Ellis/Reuters

Motorbouwer Rolls-Royce heeft in 2016 ruim 4,6 miljard pond (5,4 miljard euro) verlies gemaakt. Vooral de lage koers van het pond door de Brexit en de schikking in een groot corruptieschandaal hebben het bedrijf veel geld gekost. De cijfers gaan niet over de autobouwer Rolls-Royce. Die onderneming valt onder BMW.

De omzet van Rolls-Royce steeg in 2016 naar 15 miljard pond, tegen 13,7 miljard een jaar eerder. De onderliggende winst liep terug met 49 procent, tot 813 miljoen pond. Valuta-effecten door de Brexit hebben 4,4 miljard pond gekost, schrijft het bedrijf in een toelichting op de jaarcijfers. In de loop van het jaar werden meerdere winstwaarschuwingen afgegeven.

Vorige maand schikte Rolls-Royce met de Britse, Amerikaanse en Braziliaanse autoriteiten in een zaak rond omkooppraktijken. Het bedrijf zou in meerdere landen steekpenningen hebben betaald om opdrachten binnen te halen. De schikking kostte omgerekend 760 miljoen euro.

Rolls-Royce bouwt motoren voor onder meer de burgerluchtvaart en de maritieme sector. De autobouwer, Rolls-Royce Motor Cars, heeft dinsdag een verklaring uitgegeven waarin ze benadrukken niets met Rolls-Royce plc te maken te hebben. In 2016 hebben ze naar eigen zeggen met 4.011 auto’s een recordproductie gedraaid.