Openbaar Ministerie stopt met strijd tegen oud-havenbaas Willem Scholten

Willem Scholten, oud-directeur van de Rotterdamse haven, heeft een overeenkomst gesloten met het Openbaar Ministerie in het havenschandaal. Twee strafzaken tegen Scholten, waaronder een cassatieprocedure bij de Hoge Raad, worden beëindigd. De veroordeling van Scholten voor ambtelijke omkoping en valsheid in geschrift blijft intact. Dat heeft het OM na vragen van deze krant bevestigd. Scholten was niet bereikbaar voor commentaar.

De schikking is een nieuwe ontwikkeling in de langlopende rechtszaak tegen Scholten en ondernemer Joep van den Nieuwenhuyzen. Scholten gaf tussen 2002 en 2004 voor ruim 180 miljoen euro aan garanties voor bankleningen aan Van den Nieuwenhuyzen, een zaak die bekend werd als het havenschandaal. In ruil ontving Scholten gunsten en geld van de ondernemer.

In juni 2015 zijn Van den Nieuwenhuyzen en Scholten door het Haagse Gerechtshof veroordeeld wegens ambtelijke omkoping en vrijgesproken voor faillissementsfraude. Scholten kreeg één jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 75.000 euro. Hij ging in cassatie bij de Hoge Raad.

Scholten heeft nu zijn beroep bij de Hoge Raad ingetrokken. Het OM heeft een tweede strafzaak tegen Scholten geseponeerd. In deze zaak werd hij verdacht van het witwassen van 1,2 miljoen euro die hij als steekpenningen zou hebben ontvangen. Scholten heeft volgens het OM „afstand gedaan van in beslag genomen vermogensbestanddelen, waardoor deze aan de Staat vervallen”. Het exacte bedrag noemt het OM niet.

Voor Van den Nieuwenhuyzen is de rechtszaak nog niet beëindigd. Het OM heeft cassatie ingesteld tegen zijn vrijspraak voor faillissementsfraude.

Van den Nieuwenhuyzen is zelf ook in beroep gegaan tegen die uitspraak, vanwege zijn veroordeling voor omkoping. Op 11 april wordt bekend of de Hoge Raad de uitspraak van het Gerechtshof handhaaft.

    • Mark Duursma