Ontmoeting tegenpolen

Trudeau wil Trump tijdens zijn bezoek aan het Witte Huis niet de les lezen

Foto AP

De Amerikaanse president Donald Trump en de Canadese premier Justin Trudeau hebben maandag in Washington verklaard nauw te zullen samenwerken op gebieden als handel en veiligheid – maar konden hun verschillen van inzicht nauwelijks verhullen op een gezamenlijke persconferentie in het Witte Huis.

Trump, die het Noord-Amerikaanse vrijhandelsverdrag NAFTA wil heronderhandelen, zei de handelsrelatie met Canada, een van de belangrijkste handelspartners van de VS, te willen „bijschaven”. Maar problemen bij de Amerikaanse handelsrelatie met Canada zijn „veel minder ernstig” dan die met Mexico, zei hij. Canada wil de grens met de VS zo open mogelijk houden. Gevraagd of het Canadese vluchtelingenbeleid een bedreiging vormt aan de Amerikaanse noordgrens, zei Trump dat „je nooit helemaal zeker kunt zijn”.

Trudeau, die vluchtelingen uit Syrië heeft omarmd, leverde geen directe kritiek op het omstreden inreisverbod van mensen uit zeven overwegend islamitische landen. „Het laatste dat Canadezen van mij verwachten is dat ik hier kom en een ander land de les lees”, zei hij. „Mijn rol is om te regeren op een manier die de Canadese aanpak weerspiegelt, en een positief voorbeeld te zijn voor de wereld.”

    • Frank Kuin