OM gaat drietal vervolgen voor antihomoflyers

De drie verspreidden in oktober vorig jaar pamfletten met antihomoseksuele teksten in Amsterdam.

Het Homomonument aan de Keizersgracht in Amsterdam.
Het Homomonument aan de Keizersgracht in Amsterdam. Foto ANP/EVERT ELZINGA

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat drie mannen vervolgen die vorig jaar flyers verspreidden met antihomoteksten. Hen wordt groepsbelediging, aanzetten tot discriminatie en het verspreiden van discriminerende uitingen ten laste gelegd.

De drie, een 39-jarige man uit Rotterdam en twee 29-jarige inwoners van Den Haag, hadden in oktober antihomoflyers verspreid in Amsterdam. “Volgens het jodendom, christendom en de islam is homoseksualiteit verboden” stond er in grote letters op de pamfletten die bewoners in de wijken West en Nieuw-West op de deurmat aantroffen. Daarnaast zouden volgens de verspreiders 29 procent van alle kinderen die bij homoseksuele ouders opgroeien, worden misbruikt en was het zelfmoordpercentage onder homoseksuelen “meer dan 200 procent”.

Lees ook: Homofobie schokt de hoofdstad

Het pamflet leidde tot een reeks aangiften van onder meer de stadsdeelvoorzitters Bouwmeester en Baâdoud. Daarnaast riep de homobelangenorganisatie COC mensen op om aangifte te doen.

De drie konden dankzij camerabeelden in november worden aangehouden. Na verhoor mochten ze weer naar huis. Het is nog niet bekend wanneer de zaak voor de rechter komt.

    • Philippus Zandstra