Nationale veiligheidsadviseur van Trump stapt op

In zijn ontslagbrief zegt Flynn dat hij vicepresident Pence eerder onvolledige informatie heeft gegeven.

Michael Flynn lag de afgelopen dagen onder vuur omdat hij voor zijn benoeming met Rusland de sancties zou hebben besproken.
Michael Flynn lag de afgelopen dagen onder vuur omdat hij voor zijn benoeming met Rusland de sancties zou hebben besproken. Foto Michael Reynolds/EPA

De in opspraak geraakte veiligheidsadviseur van Trump, Michael Flynn, stapt op. Zijn positie lag al een aantal dagen onder vuur.

Flynn zou voor zijn benoeming met de Russen hebben gesproken over de sancties tegen het land, iets dat mogelijk in strijd is met de wet en dat erg gevoelig ligt. Het is voor burgers verboden om diplomatieke gesprekken te voeren. Vervolgens ontkende hij tegen vicepresident Mike Pence dat hij met de Russen dit onderwerp zou hebben besproken, waarna Pence hem op nationale televisie openlijk verdedigde. Ook de woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer ontkende het.

‘Niet meer zeker wat ik gezegd heb’

Toen later bleek dat in gesprekken met de Russen de sancties waarschijnlijk wel degelijk aan de orde waren gekomen, bood Flynn zijn excuses aan aan Pence. Flynn zei dat hij zich niet 100 procent meer herinnerde wat hij precies had besproken, maar hij erkende dat het als onderwerp voorbij was gekomen. In zijn ontslagbrief schrijft Flynn:

“Door de snelle opeenvolging van gebeurtenissen heb ik helaas onbedoeld de kandidaat-vicepresident en anderen onvolledig geïnformeerd over mijn telefoontjes met de Russische ambassadeur. Ik heb mijn oprechte excuses hierover gemaakt aan de president en de vicepresident, en zij hebben dit geaccepteerd.”

Maandag bleek dat voormalig procureur-generaal Sally Yates het Witte Huis vorige maand al gewaarschuwd had dat Flynn chantabel was wegens zijn Russische contacten. Trump ontsloeg Yates onlangs omdat ze weigerde het inreisverbod te verdedigen. Eerder zei Trumps adviseur Kellyanne Conway nog dat de president “alle vertrouwen” had in Flynn.

De gepensioneerde generaal Keith Kellogg zal tijdelijk Flynns positie waarnemen. Kellogg werd vorig jaar benoemd tot stafchef van de nationale veiligheidsraad. Persbureau Reuters meldt op basis van een ambtenaar dat David Petraeus, voormalig CIA-directeur en oud-generaal, voor de functie genoemd zou worden.