‘Meer dan honderd doden bij gevechten in Congo’

Al weken wordt gevreesd dat het land in een burgeroorlog terechtkomt.

Archiefbeeld uit 2012 van Congolese regeringstroepen.
Archiefbeeld uit 2012 van Congolese regeringstroepen. Foto ANP/EPA/DAI KUROKAWA

Het regeringsleger van Congo heeft meer dan honderd leden van een lokale militie gedood. Dat meldt Reuters op basis van een lokale afdeling van de Verenigde Naties. De militieleden zouden enkel bewapend zijn geweest met speren en machetes.

De gevechten vonden afgelopen week plaats in de regio Dibaya. De militie is loyaal aan Kamwina Nsapu, een religieuze separatistenleider die vorig jaar augustus door het leger werd gedood. Hij had gezworen de provincie Kasai-Central te zuiveren van alle regeringstroepen, omdat ze de lokale bevolking zouden onderdrukken. Sinds Nsapu’s overlijden lijken diens aanhangers steeds militanter te worden, zo signaleert de VN. De directe aanleiding voor de gevechten van afgelopen week lijkt wraak te zijn voor de dood van Nsapu.

De VN hebben opgeroepen tot een “volledig en onafhankelijk” onderzoek naar de gevechten. Daarnaast worden gewapende partijen opgeroepen om terughoudendheid te betrachten.

“Wij zijn zeer bezorgd over het hoge aantal gemelde doden. Als die bevestigd zijn, zou dat wijzen op excessief en buitenproportioneel geweld van het leger.”

Al weken is de situatie in het centraal-Afrikaanse land zeer instabiel. President Joseph Kabila weigerde in december af te treden toen zijn mandaat die maand afliep en sindsdien wordt gevreesd voor een burgeroorlog. Reeds honderden mensen werden bij onlusten gedood en tienduizenden zijn op de vlucht geslagen.