Opinie

Lezersoproep: wie moeten we kiezen?

Stemadvies Liefst 1.114 kandidaten, verdeeld over 28 politieke partijen, nemen op 15 maart deel aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Het gros daarvan haalt zelden de landelijke media. U kunt daar verandering in brengen. Beveel uw favoriete niet-lijsttrekkende kandidaat aan. Hieronder alvast de eerste twee inzendingen.

Pieter Omtzigt (CDA) tijdens het debat over de Belastingdienst.
Pieter Omtzigt (CDA) tijdens het debat over de Belastingdienst. Foto Bart Maat / ANP

Lilian Marijnissen

Drie jaar lang had ik Lilian Marijnissen in de klas. Twee jaar was ik haar mentor. En in stilte had ik bewondering voor haar. Zeer goed opgevoed, maar ze wist haar woordje te doen. En zo jong als ze was, beslist aanwezig op het juiste moment. Een bruggenbouwer op de achtergrond. Sociaal van huis uit, en van meet af aan socialistisch gevormd.

Later in de vakbond niet te stuiten: opkomen voor de zwakkere in de maatschappij, waaronder jong en oud. Zowel in de gemeente Oss als in de landelijke politiek. Ze heeft een uitstraling die van binnenuit komt, niet door er aan de buitenkant wat op te smeren. Zij hoort thuis op het podium van de grote politiek. En in de toekomst… Nederlands eerste vrouwelijke premier.

Pieter Omtzigt

Het kabinet-Rutte II kwam tot stand omdat de gevestigde partijen niet wilden regeren met de populisten, SP en PVV, samen 20% van de stemmen. Veel anders dan een VVD-PvdA kabinet (52%) was niet mogelijk. Mark Rutte kon dit kabinet van tegenvoeters succesvol leiden dankzij zijn visievrijheid.

Eén Kamerlid van de oppositie heeft op weergaloze wijze de regering gecontroleerd. Pensioenen, zzp-ers, MH17, belastingdienst en vervolgde christenen in Syrië. Meerdere malen door het CDA op een onverkiesbare plaats gezet, is dit Kamerlid door voorkeurstemmen toch in de Kamer gekomen. Pieter Omtzigt, een man met krediet.