Kuzu: Denk zet geen ‘trollen’ meer in

Kuzu reageert daarmee op onthullingen van NRC over Denk.

Denk-lijsttrekker Tunahan Kuzu Foto Bart Maat / ANP

Denk-lijsttrekker Tunahan Kuzu zegt dat de partij niet langer internettrollen inzet. Volgens de Denk-voorman speelde de kwestie meer dan een halfjaar geleden en gaat de partij in de toekomst geen trollen meer gebruiken. Dat zei Kuzu dinsdag tegenover de NOS.

Afgelopen zaterdag onthulde NRC dat Denk internettrollen inzet om het gedachtegoed van de partij te verspreiden, om berichtgeving over Denk te beïnvloeden en om critici aan te vallen. Voor en na de onthullingen wilde Denk niet praten met NRC.

Wel plaatste de partij een filmpje op social media waarin beweerd werd dat media het op Denk gemunt hebben en dat meer partijen en politici gebruik maken van ‘trollen’. Kuzu riep journalisten op onderzoek te doen naar trollen van andere partijen. De lijsttrekker stelde tegenover BNR dat PvdA-leider Lodewijk Asscher het Lijsttrekkersdebat van het Noorden won dankzij nepaccounts.

Lees hier het achtergrondverhaal van NRC: Hoe Denk met ‘trollen’ politieke tegenstanders monddood probeert te maken

‘Een aantal jongeren’

Volgens Kuzu zat “een aantal jongeren” achter de nepprofielen en zijn zij hierop aangesproken. Het zou om “een paar accounts” gaan en niet om tientallen, aldus de lijsttrekker. Op de vraag of hij zelf wist van de inzet van trollen wilde Kuzu geen antwoord geven. Uit WhatsApp-gesprekken in handen van NRC bleek dat de partijtop het gebruik van de internettrollen aanmoedigde.

Tunahan Kuzu en Selçuk Özturk scheidden zich in november 2014 af van de Partij van de Arbeid na onenigheid met vicepremier Lodewijk Asscher. Vanuit de Groep Kuzu/Öztürk werd de partij Denk gevormd, die meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen van volgende maand.

    • Casper van der Veen