Jeugd-tbs’er krijgt negen jaar voor moord tijdens verlof

Sherwin W. overviel de 48-jarige Mick Pitai in zijn huis in Tilburg. Hij schoot hem dood.

Foto Jeroen Jumelet / ANP

De 21-jarige jeugd-tbs’er Sherwin W. uit Spijkenisse is dinsdag veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor moord tijdens een roofoverval in september 2015 in Tilburg. Sherwin W. was die dag met verlof uit de tbs-kliniek vertrokken om te gaan werken.

Samen met Adil El B. - een oud-jeugd-tbs’er van 21 - overviel hij de 48-jarige Mick Pitai in zijn huis aan de Betuwestraat. Daarbij schoot Sherwin W. Pitai dood.

Adil El B. kreeg overigens zelfs nog een hogere straf: vijftien jaar. Hij werd namelijk ook veroordeeld voor onder meer een eerdere poging tot doodslag.

Geen tbs, ook al was dat wel geëist

Avi K., de 25-jarige schoonzoon van Pitai, kreeg een celstraf opgelegd van drie jaar. Hij zou de twee overvallers hebben getipt. Sherwin W. en Adil El B. waren uit op goud en wiet.

Een vierde verdachte, Marvin M., die als chauffeur bij de overval betrokken zou zijn geweest, is vrijgesproken. Hij reed de daders weliswaar naar de woning, maar wist volgens de rechtbank mogelijk niet van de overval.

Sherwin W. en Adil El B. kregen geen tbs opgelegd, ook al was dat wel geëist. Bij het duo zou volgens de rechtbank nu geen stoornis meer zijn vastgesteld.

Verlof om te gaan werken

Sherwin W. zat in de jeugd-tbs-kliniek van gevangenis De Hartelborgt in Spijkenisse en was bezig met de laatste fase van zijn straf, meldt de NOS. Hij was die ochtend in september uit de kliniek vertrokken om te gaan werken, een regeling waarvoor hij toestemming had.

In het huis van Pitai waren tijdens de overval ook vier kennissen aanwezig. De twee jonge overvallers hielden de mannen onder schot. Sherwin W. nam Pitai daarna mee naar boven. Adil El B. bleef met de anderen beneden bleef, aldus de NOS. Boven werd Pitai doodgeschoten. Volgens de verdachte ging het wapen per ongeluk af.

PIJ-regeling voor jongeren met psychische problemen

Na de overval keerde Sherwin W. terug naar de jeugdgevangenis, waar hij later werd gearresteerd voor moord. Een woordvoerder van Veiligheid en Justitie liet tijdens de rechtszaak al weten dat in het begin niets werd vermoed.

“Hij was op de afgesproken tijd terug en er leek toen dus niks aan de hand.”

Sherwin W. zat vast voor zware geweldsmisdrijven en zat in de laatste fase van zijn detentie, waarbij verlof hem op een terugkeer in de maatschappij moest voorbereiden.

De verdachte was door de rechter een PIJ-maatregel opgelegd, een vorm van jeugd-tbs. Alleen de allermoeilijkste gevallen komen daarvoor in aanmerking, meldt Omroep Brabant. Het zijn jongeren die ernstige misdrijven hebben gepleegd en die vaak zwakbegaafd zijn of psychische problemen hebben.

Het recidivegevaar is bij jonge tbs’ers groter dan bij volwassenen die een tbs-behandeling hebben gehad. Om die reden is onlangs de maximum duur van de PIJ-maatregel verlengd.

    • Niels Posthumus