Recensie

Recensie

Je kunt eeuwig luisteren naar Fray’s Chopin

    • Joost Galema

De muziek van Chopin heeft een vluchtige natuur, vindt pianist David Fray, „als woorden die je in het strand schrijft en waarvan je weet dat de zee ze weer zal uitwissen”. Dat doet denken aan een gedicht van Gerard van Klinkenberg: „Wie had gelijk? Christus schreef in het zand, / maar Mozes beitelde zijn wet in steen. / De zwakken nemen steeds het woord ter hand, / de sterken leven bij de geest alleen.” Regels die dikwijls ook opgaan voor discussies over muziek-interpretatie. Zijn de noten wet of leidraad? Fray staat altijd garant voor een eigenzinnige visie op een componist. Na zijn weergaloze Schubert-album buigt de Franse pianist zich nu over Chopin. Hij benadrukt diens liefde voor het Italiaanse belcanto, met zanglijnen waar je voor je gevoel eeuwig naar kunt blijven luisteren.