Hoogste economische groei in Nederland in negen jaar

Welvaart Een sterk vierde kwartaal jaagt het groeicijfer aan. Nederland presteert bovengemiddeld in Europa, de arbeidsmarkt profiteert.

Foto Koen van Weel/ANP

De Nederlandse economie blijft goed presteren. In het vierde kwartaal van 2016 nam het bruto binnenlands product (bbp) toe met 0,5 procent ten opzichte van het derde kwartaal. De bbp-groei in het gehele jaar 2016 komt daarmee uit op 2,1 procent, de hoogste jaargroei sinds 2007. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend maakte.

Nederland kent nu elf kwartalen op rij met kwartaal-op-kwartaalgroei. De Nederlandse economie groeit op dit moment sneller dan die van andere Europese landen. Gemiddeld zal de bbp-groei voor 2016 in de eurozone 1,7 procent bedragen en in de hele EU 1,9 procent, zo raamde de Europese Commissie maandag.

De groei van de Nederlandse economie in het vierde kwartaal is onder meer te danken aan de hogere consumptie. Consumenten gaven meer uit aan kleding, auto’s en elektrische apparaten en ook aan cultuur en horeca. De bedrijfsinvesteringen (onder meer in auto’s en vliegtuigen) krompen daarentegen. Daarom kwam de kwartaalgroei lager uit dan in het uitzonderlijk goede derde kwartaal van vorig jaar (0,8 procent bbp-groei).

De arbeidsmarkt profiteert van de economische dynamiek. Het werkloosheidspercentage daalde van 5,8 procent in het derde kwartaal naar 5,5 procent in het vierde kwartaal. Het aantal banen nam in het vierde kwartaal van 2016 met 53.000 toe, de grootste groei in vijf jaar tijd. Er kwamen zowel vaste contracten als flexwerkers bij, maar de laatste categorie liet een grotere stijging zien. Het percentage werknemers met een vast dienstverband blijft afnemen, van 74,2 procent een jaar geleden naar 73,2 procent nu.

De economische vooruitzichten voor dit jaar zijn gunstig. Zowel het producenten- als het consumentenvertrouwen ligt boven het langjarige gemiddelde. De vaart blijft er in Nederland ook in 2017 goed in, denkt de Europese Commissie. De Commissie voorspelt dit jaar een bbp-groei in Nederland van 2 procent. De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat de groei versnelt naar 2,3 procent.

Bredere welvaart

Het CBS kondigde dinsdag ook aan dat het, op verzoek van het kabinet, een ‘Monitor Brede Welvaart’ gaat opstellen. Brede welvaart omvat, naast het bbp, ook de staat van het milieu, volksgezondheid, onderwijs, veiligheid, vertrouwen en ongelijkheid. Het Centraal Planbureau, het Planbureau voor de Leefomgeving en het Sociaal en Cultureel Planbureau zullen meewerken aan de monitor, die jaarlijks in het voorjaar moet verschijnen.

Het kabinet volgt, met de opdracht aan het CBS, de aanbevelingen op van de tijdelijke commissie ‘Breed Welvaartsbegrip’ van de Tweede Kamer onder voorzitterschap van Rik Grashoff (GroenLinks).

In 2014 deden Europese statistici, verenigd in de Conference of European Statisticians, aanbevelingen voor het meten van brede welvaart. Het gaat onder meer om de effecten van bbp-groei op toekomstig welzijn. Het CBS gebruikt deze richtlijnen al.