Halfbroer Kim Jong-un ‘gedood met gifnaald’

Noord-Korea

Terwijl Noord-Korea zich opmaakte om op 16 februari de verjaardag van de vorige leider Kim Jong-il met veel vertoon te vieren, meldden Zuid-Koreaanse media dinsdag dat diens oudste zoon, Kim Jong-nam, in Maleisië was vermoord. Dat zou zijn gebeurd op het vliegveld van Kuala Lumpur door twee Noord-Koreaanse vrouwen met een gifnaald.

Hoewel Kim Jong-nam (45), de oudere halfbroer van de huidige leider Kim Jong-un, was geboren uit een relatie met een bijslaap, gold hij aanvankelijk als opvolger van zijn vader. Maar al tijdens diens bewind (1994-2011) raakte hij uit de gratie. Dat had hij vooral te danken aan een mislukte poging in 2001 om met een Dominicaans paspoort Japan binnen te komen, waar hij Disneyland hoopte te bezoeken.

Sinds 2003 verbleef Kim Jong-nam in vrijwillige ballingschap in China. Hij leidde er het leven van een playboy en hield zich graag op in de casino’s van Macau. Ook in die stad werd in 2011 al eens een mislukte aanslag op hem gepleegd.

Met enige regelmaat oefende Kim Jong-nam kritiek uit op zijn halfbroer, nadat die het roer van zijn vader had overgenomen. Hij maakte er geen geheim van dat hij die ongeschikt achtte als leider van Noord-Korea, dat na een reeks kernproeven en raketlancering steeds meer geïsoleerd raakte.

Kim Jong-nam onderhield ook nauwe banden met zijn in 2013 in ongenade gevallen machtige oom, Jang Song-thaek. De laatste werd op last van Kim Jong-un geëxecuteerd.

Het is niet duidelijk of ook Kim Jong-nam op last van zijn halfbroer is gedood, maar het is bekend dat de Kim-dynastie er niet voor terugdeinst politieke tegenstanders zo nodig in het buitenland te laten vermoorden.

    • Floris van Straaten