Recensie

Gedroomd kwintent is vrolijkmakend goed

Vijf bevriende koperblazers uit internationale toporkesten droomden al jaren van een gezamenlijk kwintet. Nu ligt er eindelijk een debuut, en dat schiet meteen in de roos. Het repertoire is divers en verrassend, het superieure spelplezier spat ervan af. Neem de ‘Pulcinella Suite 2.0’. Vernoemd naar het beroemde werk van Stravinsky, van wie geen noot gespeeld wordt. In plaats daarvan grasduinde arrangeur Steven Verhelst door de muziekgeschiedenis, en creëerde een parallelle collage van Pergolesi-fragmenten. Van de barok struikel je een hortende muziekceremonie van Luciano Berio binnen (‘Call’), gevolgd door een fantasievol bewerkte selectie uit Albéniz’ opzwepende ‘Suite Española’. Het titelstuk van JacobTV is weer heel andere koek (swingende avant-pop gebaseerd op een sample van Chet Baker), en dan is er ook nog muziek van MacMillan en Bartók. Vrolijkstemmend goed allemaal.

    • Joep Stapel