Galatasaray ontslaat trainer Olde Riekerink

De Nederlander ging met Turkse topploeg zondag thuis onderuit tegen degradatiekandidaat Kayserispor.

Fans van de Turkse voetbalclub Galatasaray. Trainer Jan Olde Riekerink werd bij die club dinsdag ontslagen.
Fans van de Turkse voetbalclub Galatasaray. Trainer Jan Olde Riekerink werd bij die club dinsdag ontslagen. Foto EPA

Jan Olde Riekerink is niet langer trainer van Galatasaray. De Nederlander kreeg dinsdag te horen dat hij wegens teleurstellende resultaten is ontslagen. Voorzitter Dursun Özbek maakte het besluit na een bestuursvergadering bekend.

Turkse media meldden maandag al dat het ontslag aanstaande was. Galatasaray ging zondag in eigen stadion verrassend onderuit tegen degradatiekandidaat Kayserispor.

Olde Riekerink werd gezien als een talentvolle beginner, nog relatief onbekend. De Nederlander was aanvankelijk hoofd opleidingen van Galatasaray en trainde daarvoor de jeugd bij Ajax en in China, coachte in België AA Gent en in Nederland FC Emmen. Bovendien was hij in het verleden bij meerdere clubs assistenttrainer.

Winst in de Turkse beker

Toen Galatasaray in maart vorig jaar coach Mustafa Denizli de laan uit stuurde, werd Olde Riekerink benoemd tot interim-coach. Nadat Galatasaray in de Turkse bekerfinale Fenerbahçe met 1-0 had verslagen werd hij benoemd tot hoofdcoach.

Maar dit seizoen ging het de laatste weken steeds minder goed. Drie van de laatste vijf officiële duels werden verloren, waarna het bestuur ingreep. Galatasaray staat na twintig speelronden derde met vijf punten achterstand op koploper Besiktas.

Igor Tudor wordt volgens Turkse media binnen korte tijd gepresenteerd als opvolger van Olde Riekerink. De Kroaat, oud-speler van het Italiaanse Juventus, is nu nog hoofdcoach bij Karabükspor, de huidige nummer tien in de hoogste Turkse voetbalklasse.