Inval FIOD bij islamitische stichtingen Limburg

Volgens het Openbaar Ministerie zijn er signalen dat er mogelijk verdachte transacties hebben plaatsgevonden bij de Al-Houda moskee en de Stichting Baby Care.

Politie en FIOD bij de Al-Houda moskee in Geleen.
Politie en FIOD bij de Al-Houda moskee in Geleen. Foto Marcel van Hoorn/ANP

De politie en de opsporingsdienst van de Belastingdienst FIOD hebben op dinsdag invallen gedaan op veertien verschillende locaties in Zuid-Limburg, waaronder de Al-Houda moskee in Geleen en de Stichting Baby Care. Dat schrijft het Openbaar Ministerie (OM) in een persverklaring. Het OM doet al twee jaar onderzoek naar twee islamitische organisaties, die verdacht worden van het witwassen van geld.

De organisaties zijn Stichting Baby Care en Stichting Islamitisch Centrum Westelijke Mijnstreek. De Geleense Al-Houda moskee valt onder laatstgenoemde stichting.

Verdachte transacties

In 2015 heeft het OM tips ontvangen over mogelijk verdachte transacties van de stichtingen. Woningen, bedrijfspanden, een loods en de moskee zelf worden op dit moment onderzocht. Verschillende moskeegangers troffen op dinsdag een gesloten deur. De Stichting Baby Care is volgens de website een liefdadigheidsorganisatie om ‘de minderbedeelden, vluchtelingen, etc’ te helpen, zoals kinderen in de Gazastrook.

Aanvankelijk werden er huiszoekingen op dertien verschillende locaties gedaan. “Naar aanleiding van wat wij daar aantroffen, hebben wij besloten ook nog een kluis van een ING-filiaal in Sittard-Geleen te onderzoeken”, zei een woordvoerder dinsdagmiddag. Rond 16.45 uur waren alle zoekoperaties afgerond, met uitzondering van die in de moskee.

De autoriteiten gaan de in beslag genomen documenten en gegevensdragers nu nader onderzoeken. Wanneer dat onderzoek is afgerond, zal meer informatie worden vrijgegeven.

Geruchten

De moskee is al vaker in opspraak geweest. 1Limburg schrijft dat er twijfels bestaan in Geleen over de financiële situatie van de moskee, die volgens burgemeester Sjraar Cox “wel erg snel afbetaald” was. Hij zou daar in april 2016 opheldering over hebben gevraagd. Ook raakte de moskee in opspraak vanwege het uitnodigen van de omstreden prediker Abou Hafs.

    • Casper van der Veen
    • Len Maessen