Edisons

Anouk wint Edison voor oeuvre, Douwe Bob wint award voor beste pop

Zangeres Anouk heeft maandagavond bij de uitreiking van de Edison-muziekprijzen de oeuvreprijs gewonnen. Douwe Bob ontving bij het evenement, dat plaatsvond in de Gashouder in Amsterdam, voor het tweede jaar achtereen de prijs voor beste pop.

De jury van de muziekprijs omschreef Anouk als „ongrijpbaar, zoals alle grote kunstenaars en artiesten dat zijn, een autonome muzikant die staat voor haar keuzes, voor haar carrière, die zich door niemand van haar eigen visie laat afbrengen”. Anouk was niet aanwezig om de award in ontvangst te nemen. Douwe Bob ontving de popprijs, mede voor zijn album Fool Bar, dat vorig jaar uitkwam.

Hiphopcollectief Broederliefde kreeg voor het album Hard Work Pays Off 2 de award voor beste album van vorig jaar. De jury noemde 2016 „het jaar van Broederliefde”.

De prijs voor beste rock ging naar de Utrechtse band Kensington, die hem in 2015 ook al ontving. De groep bracht in oktober het album Control uit en speelde in november drie avonden achter elkaar in een uitverkocht Ziggo Dome (voor dit jaar staat een nieuwe reeks van vier concerten daar gepland).

Typhoon won een prijs voor de clip bij het nummer ‘We zijn er’, die door Ivan Barbosa geregisseerd werd. Volgens de jury maakten Barbosa en Typhoon een video „met de kwaliteit van een speelfilm, waarin ze de misdaad van de slavernij invoelbaar maken”.

Martin Garrix en Bebe Rexha wonnen met ‘In The Name Of Love’ de award voor beste song. Volgens de jury was er in Nederland geen enkele concurrentie die kon wedijveren met de wereldhit.

Bij de besloten uitreiking van de Edison-award worden prijzen uitgedeeld op basis van een jury-oordeel. De jury werd dit jaar voorgezeten door radiopresentator Ruud de Wild. De prijzen worden uitgereikt sinds 1960 en zijn de oudste muziekprijzen van Nederland.