De deelnemers aan het Politiek Panel van NRC in 2017

Dit waren de deelnemers aan het Politiek Panel van NRC in 2017, met hun (voormalige) functie(s). Plus een overzicht van de in 2017 verschenen afleveringen.

VVD
Ivo Opstelten
partijvoorzitter, minister; Ed Nijpels partijleider, minister; Uri Rosenthal minister, senator; Frans Weekers staatssecretaris, Kamerlid; Paul de Krom staatssecretaris, Kamerlid; Frank de Grave minister, Tweede en Eerste Kamerlid; Loek Hermans minister, Tweede en Eerste Kamerlid; Hans Hoogervorst minister; Frans Weisglas Tweede Kamervoorzitter; Frits Huffnagel campagneleider Rutte’s lijsttrekkersverkiezing; Henri Kruithof hoofd voorlichting; Jan Driessen lid campagneteam 2006-’07.

PvdA
Wouter Bos
vicepremier, partijleider; Job Cohen partijleider, staatssecretaris; Rick van der Ploeg staatssecretaris, Kamerlid; Guusje ter Horst minister, senator; Ruud Koole partijvoorzitter, senator; Joop van den Berg senator, directeur wetenschappelijk bureau; Erik van Bruggen campagneleider , eigenaar campagnebureau BKB; Dig Istha spindoctor, wethouder; Hans Anker campagnestrateeg.

Sherlo Esajas, oud-woordvoerder van PvdA-leider Diederik Samsom, nam tot begin juli deel aan ons panel.

SP
Jan Marijnissen
partijleider, Kamerlid; Jan de Wit Kamerlid; Ewout Irrgang Kamerlid; Remi Poppe Kamerlid; Tiny Kox fractievoorzitter senaat, partijsecretaris.

CDA
Marja van Bijsterveldt
minister, staatssecretaris, partijvoorzitter; Ab Klink minister, Tweede en Eerste Kamerlid; Ger Koopmans Kamerlid, gedeputeerde; Wim van de Camp Europarlementariër, Kamerlid; Jack de Vries campagneleider 2006-’07, politiek adviseur Balkenende, staatssecretaris; Meüs van der Poel campagneleider 2002-’03; Jeroen de Graaf politiek adviseur premier Balkenende en minister Aart Jan de Geus.

Henk Bleker, voormalig staatssecretaris en oud-partijvoorzitter, nam tot mei deel aan ons panel.

PVV
Antoine Janssen
gedeputeerde (Limburg); Ronald Sørensen senator, fractieleider Leefbaar Rotterdam; Lucas Hartong Europarlementariër.

D66
Thom de Graaf
minister, Tweede en Eerste Kamerlid; Laurens Jan Brinkhorst minister fractievoorzitter Kamer; Winnie Sorgdrager minister, senator; Boris van der Ham Kamerlid; Gerard Schouw Kamerlid; Joris Voorhoeve minister, Kamerlid, partijleider VVD, D66-lid; Boris Dittrich fractievoorzitter Kamer; Fleur Gräper-van Koolwijk campagneleider, partijvoorzitter; Mieke Pennock hoofd voorlichting fractie; Jan Goeijenbier woordvoerder fractie, hoofd voorlichting VROM.

Joris Voorhoeve, oud-minister en oud-partijleider ook van de VVD, nam tot juni deel aan ons panel.

ChristenUnie
André Rouvoet
partijleider, Kamerlid, vicepremier; Eimert van Middelkoop minister, Kamerlid; Arie Slob partijleider; Leen van Dijke fractievoorzitter Tweede Kamer.

GroenLinks
Paul Rosenmöller
partijleider, Kamerlid; Maarten van Poelgeest campagneleider, wethouder; Ineke van Gent Kamerlid.

En:
Rita Verdonk
minister VVD, lijsttrekker Trots op Nederland; Kay van de Linde campagnestrateeg; Marco Pastors wethouder en partijleider Leefbaar Rotterdam ; Peter van Keulen lobbyist Public Matters; Hein Greven lobbyist GKSV; Rob Meines lobbyist Meines Holla; Jan Schinkelshoek lobbyist Schinkelshoek & Verhoog, CDA-Kamerlid, campagneleider Ruud Lubbers.

Aflevering 22 van 27 oktober: CDA onderhandelde beste over kabinetsposten
Aflevering 21 van 11 oktober: VVD minst zichtbaar in regeerakkoord
Aflevering 20 van 18 september: Formatie had veel sneller gekund