Recensie

Crash met synthesizers brengt weinig experiment

Wat zou er gebeurd zijn als jaren geleden een vliegtuig vol Moog-synthesizers in de Bargou-vallei van Tunesië was neergestort? Die vraag hield producer en toetsenist Sofyann Ben Youssef bezig toen hij werkte aan Targ, een album waarop hij met zijn band de muziek van de geïsoleerde regio onderzoekt. In zijn gedachtenexperiment blijken de valleibewoners niet bijzonder experimenteel. Je kunt een Moog rare dingen laten doen, maar Youssef gebruikt de synthesizer slechts om af en toe een bas aan te dikken en subtiele accenten toe te voegen. Targ geeft vooral blijk van de deels Berberse, deels Arabische muziektraditie die vol trance-opwekkende ritmes en mystieke fluiten zit. Het gebrek aan durf wordt goed gemaakt door de bijzondere stem van zanger Yahyaoui, die de liedjes van ouderen en traditionele muzikanten uit zijn geboorteregio verzamelde. Te hopen is dat Targ een aanzet is tot meer experiment.

    • Leendert van der Valk