‘Burgemeester Den Bosch verdient meeste bij’

De ruim 400 burgemeesters die in 2015 bij gemeenten in dienst waren verdienden samen bijna 1,2 miljoen euro bij.

Burgemeester Ton Rombouts (rechts) op archiefbeeld tijdens de viering van honderd jaar middelbaar onderwijs in het Jheronimus Bosch Art Center.
Burgemeester Ton Rombouts (rechts) op archiefbeeld tijdens de viering van honderd jaar middelbaar onderwijs in het Jheronimus Bosch Art Center. Foto Bas Czerwinski / ANP

Burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch verdient het meeste bij van alle Nederlandse burgemeesters. Met zijn nevenfuncties verdient de CDA’er afgerond 85.000 euro per jaar. Dat stelt RTL Nieuws na eigen onderzoek.

De ruim 400 burgemeesters die in 2015 bij gemeenten in dienst waren verdienden samen bijna 1,2 miljoen euro bij. Voltijdwethouders waren goed voor zeker drie ton aan neveninkomsten. Van de 390 benaderde gemeenten gaven er 316 de gevraagde informatie.

Een op de drie burgemeesters heeft een betaalde bijbaan. Dat is geen probleem, zolang die burgemeesters daar maar open over zijn. Echter lang niet alle gemeenten zijn transparant over de nevenfuncties van hun bestuurders, stelt RTL Nieuws.

Rombouts: nevenfuncties zijn ook een verrijking voor de stad

Rombouts, die in het najaar zijn ambt neerlegt na een burgemeesterschap van 21 jaar, is onder meer lid van de Eerste Kamer en van E-laadNL, het kennis- en innovatiecentrum op het gebied van laadinfrastructuur. Hij vindt dat zijn bijbanen een goede combinatie vormen met het burgemeesterschap van de Brabantse hoofdstad. Hij reageerde tegenover RTL Nieuws:

“Mijn nevenfuncties zijn ook een verrijking voor de stad. Als bestuurder bij NOC*NSF kan ik bijvoorbeeld sportevenementen naar Den Bosch halen.”

Het onderzoek heeft betrekking op 2015. Nummer twee is Bernt Schneiders (PvdA), die in dat jaar burgemeester van zowel Haarlem als Bloemendaal was. Hij verdiende met 40.800 euro minder dan de helft bij dan Rombouts. Net onder Schneiders volgen Han Noten (Dalfsen, PvdA) en Toon van Asseldonk (D66, Overbetuwe).

Gemiddeld twaalf bijbanen

Gemiddeld heeft een Nederlandse burgemeester volgens de gegevens van RTL Nieuws twaalf bijbaantjes. Twee derde daarvan is ambtshalve, zoals het voorzitterschap van een veiligheidsregio. Een derde van de nevenfuncties is privé. De burgemeesters hebben daarvoor toestemming nodig van hun gemeenteraad.

De meeste betaalde bijbanen in privétijd hebben burgemeesters bij (semi-)overheidsinstellingen, vaak als toezichthouder bij scholen of ziekenhuizen. Maar burgemeesters en wethouders laten zich ook betalen als zelfstandig consultant of toezichthouder bij een groep kringloopwinkels.

    • Niels Posthumus