‘Broer Kim Jong-un gedood in Maleisië’

Volgens een lokale televisiezender werd de oudste zoon van Kim Jong-il aangevallen met gifnaalden.

Kim Jong-nam in 2001.
Kim Jong-nam in 2001. Foto Toshifumi Kitamura/AFP

De halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is in Maleisië om het leven gebracht. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap dinsdag, op basis van regeringsbronnen. Volgens de zender TV Chosun werd Kim Jong-nam aangevallen door twee vrouwen met “gifnaalden”.

De Maleisische autoriteiten hebben bevestigd dat een 46-jarige Noord-Koreaan gedood is op het vliegveld. Hij zou medische hulp gezocht hebben, maar stierf op weg naar het ziekenhuis. De Maleisische politie vermoedt dat Pyongyang achter de moord zit. Een anonieme bron bij de Maleisische regering zei dat Kim met een spray met een onbekend goedje is aangevallen, in plaats van met naalden.

Er wordt onderzoek naar het incident gedaan. De aanvallers zouden met een taxi van de luchthaven gevlucht zijn, meldt persbureau Reuters. Zij worden nog gezocht door de politie.

Oudste zoon van Kim Jong-il

Kim is de oudste zoon van de overleden oud-dictator Kim Jong-il (1941 - 2011). Hij verbleef al jaren in het buitenland sinds hij in Noord-Korea uit de gratie is gevallen. Aanleiding daarvoor was vermoedelijk het zogenoemde Disneyland-incident. In Japan werd hij opgepakt met een vervalst Dominicaans paspoort. Hij zou verklaard hebben op weg geweest te zijn naar de Tokyo Disney.

Ook was Kim Jong-nam geboren uit een geheime affaire van zijn vader met de in Noord-Korea beroemde actrice Song Hye-rim. De jongere Kim Jong-un, die uiteindelijk troonopvolger werd, werd wel uit een officieel huwelijk geboren. Verder was Kim Jong-nam vermoedelijk te onvoorzichtig en opvliegend in de ogen van zijn vader, waardoor hij uiteindelijk gepasseerd werd voor de opvolging.

In 2003 werd bekend dat Kim Jong-nam in het Chinese gokparadijs Macau woonde, waar hij een decadent leven leidde. Zelf zei hij in interviews met journalisten uit de gratie te zijn gevallen toen hij na een studie in het Zwitserse Bern kapitalistische ideeën begon uit te dragen. Hij keerde nog wel terug naar Noord-Korea in 2011 om de uitvaart van zijn vader bij te wonen.

Opdracht uit Noord-Korea

Het is niet ondenkbaar dat Kim Jong-un zelf opdracht heeft gegeven voor de moord. In 2013 werd Kims oom Jang Song-thaek geëxecuteerd. Laatstgenoemde was jaren lang een machtig man in Noord-Korea, maar werd het slachtoffer van een factiestrijd. De moordtactiek met gifnaalden is eerder door Noord-Korea gebruikt.

Het is niet de eerste keer dat een Noord-Koreaan in het buitenland door Pyongyang vermoord is. In 1997 werd Lee Han-young doodgeschoten buiten zijn woning in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Lee was de neef van Song Hye-rim, de moeder van Kim Jong-nam, en was vijftien jaar eerder naar Zuid-Korea gevlucht.