Trudeau laat zien: zo pareer je de hand van Trump

De Japanse premier Abe was eerder een van de slachtoffers van de manier waarop Trump handen schudt; een compacte, hypermasculiene demonstratie van kracht.

Donald Trump en Justin Trudeau begroeten elkaar. Foto Carlos Barria/AFP

Dat Donald Trump als president van Amerika dingen anders dan anders doet, dat was iedereen al opgevallen. Maar zelfs kleine dingen als het schudden van handen blijkt de nieuwe president geheel op zijn eigen manier te doen.

Lees ook: De anti-Trump gaat naar Washington

Als Trump iemands hand schudt, lijkt het vaak alsof hij de hand er af wil worstelen. Het is een hevig trekken en duwen, een vrij agressieve en langdurige slinger die de ontvanger van de handdruk soms nagenoeg uit evenwicht brengt. Dat viel al op tijdens de verkiezingscampagne. Maar er kwam pas echt aandacht voor toen hij rechter Neil Gorsuch voordroeg voor het Hooggerechtshof. De begroeting die daarna volgde was op zijn zachtst gezegd vreemd te noemen.

De Japanse premier Shinzo Abe was het volgende bekende slachtoffer van deze wat al te intense welkomstbehandeling. Hij had het geluk dat hij op een stoel zat, maar Trump begon wel aan een negentien seconden lange vermorzeling van Abe’s rechterhand. Camera’s legden het vast. Sindsdien ligt Trumps techniek met betrekking tot het schudden van handen onder een vergrootglas.

‘Hypermasculiene demonstratie van kracht’

Schrijver en docent aan de City University of New York, Moustafa Bayoumi, merkte over het begroetingsritueel van Trump op in de Britse krant The Guardian:

“Ik heb geen idee hoe groot de handen van Trump nu echt zijn, maar de manier waarop hij handen schudt is een compacte, hypermasculiene demonstratie van kracht. Alsof hij bang is voor het beeld van gelijkwaardigheid dat het schudden van handen oproept. Met dit bizarre gedrag weet Trump simpele sociale etiquette om te buigen tot een rare uiting van autoriteit.”

Met andere woorden, volgens Bayoumi probeert Trump degene die hij ontmoet met zijn begroeting te kleineren, waardoor hij zelf daadkrachtig en sterk overkomt. Zijn hand is gewoonweg altijd fermer dan die van wie hij tegenkomt.

Trudeau neutraliseert Trumps techniek

Toch lijkt iemand daar nu een oplossing voor te hebben gevonden. De Canadese premier Justin Trudeau moet Trumps ontmoetingen met Gorsuch en Abe minutieus hebben bestudeerd, en zich goed hebben voorbereid.

Op Twitter vermoedt een enkeling dit ook:

Twitter avatar Jo_Tovey Josephine Tovey Trudeau has been training for that Trump handshake his whole life https://t.co/5kaanRc5Sw

Trudeau neutraliseerde de Amerikaanse aanval op zijn rechterarm namelijk met verve, in een prachtig uitgevoerde combinatie van timing, balans en controle. Wat de Canadese premier onmiddellijk heel goed deed was de afstand tussen hem en Trump zo klein mogelijk maken. Indien je zo goed als tegen elkaar aanstaat, is er immers nog maar weinig ruimte voor geduw en getrek aan je arm. Als Trump iets dergelijks toch had geprobeerd waren de twee leiders ongetwijfeld samen omgevallen.

Twitter avatar MyDaughtersArmy Greg Hogben Notice how Trudeau does the ‘alpha shoulder grab’ before Trump can do the ‘alpha rip his arm off’ handshake.
https://t.co/ByGqMfeVFr

Trudeau versterkte dit nog eens door Trump bij de schouder te pakken: nog meer houvast, nog wat extra gedeelde balans. Bovendien was het een vrij dominante beweging van zijn kant. Trump kon de slim uitgedachte Canadese machohandeling eigenlijk alleen maar proberen te pareren door Trudeau stevig bij de nek te grijpen - wat de Amerikaanse president dan ook prompt deed.

Trump probeerde zijn beproefde methode nog wel toe te passen, maar omdat Trudeau goed was voorbereid, lukte het niet. Een paar seconden en een laatste poging later gaf Trump op. Hij wisselde een blik met zijn Canadese collega. Trudeau had geen moment gewankeld.

    • Niels Posthumus