Tienduizenden in Californië moeten evacueren om dam

Een noodoverlaat van de Oroville-stuwdam staat op instorten. Door hevige regenval is het waterniveau sterk gestegen.

De beschadigde noodoverlaat bij de Oroville-stuwdam. Foto William Croyle/via Reuters

Bijna 200.000 inwoners van de Noord-Californische plaats Oroville en omgeving zijn opgeroepen te evacueren in verband met het mogelijk instorten van een deel van de Oroville-stuwdam, met 230 meter de hoogste dam van de Verenigde Staten.

Een noodoverlaat werd ingezet omdat de reguliere afvoer het niet meer deed. Als ook de nieuwe waterweg instort, zal dat tot grote problemen leiden in gebieden langs de Feather River, zo laten de autoriteiten wetens volgens Reuters:

“Onmiddellijke evacuatie van de lagergelegen delen van Oroville en gebieden stroomafwaarts. Dit is GEEN oefening.”

Zondag rond 16.30 uur (lokale tijd) werd gedacht dat de noodoverlaat het binnen een uur zou begeven, maar de waterweg staat voorlopig nog steeds. Met helikopters worden grote rotsen in de waterweg losgelaten om gaten te dichten die door erosie zijn ontstaan. Door hevige regenval is het waterniveau na vier jaren van droogte er de afgelopen weken sterk gestegen.

De instructies van de Californische waterautoriteit:

De Oroville-stuwdam werd gebouwd tussen 1962 en 1968 en is belangrijk voor de watervoorziening en opwekking van elektriciteit in de staat Californië. Het stuwmeer heeft een capaciteit van 4,3 kubieke kilometer.

De dam bij Lake Oroville, waar de rivier ontspringt:

    • Etienne Verschuren