De Thuiskok: Pittige satéstoof

Dit is lomp gesteld een stoofschotel met satésaus; Nederlandser kunt je het haast niet verzinnen. Je combineert de traditionele sukadelappen met Oost- Indische invloeden als satésaus en sambal. Fijn bijkomend voordeel: je kunt hem met de sambal zelf zo pittig maken als je maar wil, ook op je eigen bord, en het is heerlijk bij een grote bak rijst, zoetzuur ingelegde groente en gebakken uitjes. Is weer een keer wat anders dan even langsgaan bij de afhaalchinees. Begin er wel op tijd mee, want de sukadelappen moeten zeker twee uur stoven voordat ze goed mals zijn.

Snijd het vlees in grove stukken en dep goed droog met keukenpapier. Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit de olie in een stoofpan. Braad de sukade rondom bruin aan. Schep het vlees uit de pan. Fruit de ui en de knoflook in het bakvet. Doe het vlees terug in de pan. Schep de sambal erdoor en bak 1 minuut mee. Voeg de ketjap en pindakaas toe. Schenk de kokosmelk langs de rand in de pan en breng tegen de kook. Draai het vuur laag en stoof het vlees afgedekt in 2 uur gaar. Breng de satéstoof aan het einde van de stooftijd pittig op smaak met extra sambal.