Stuwdam200.000 evacués

Foto’s Max Whittaker/Reuters, Rich Pedroncelli/AP

Bijna 200.000 inwoners van de Noord-Californische plaats Oroville en omgeving zijn opgeroepen te evacueren wegens mogelijk instorten van een deel van de Oroville-stuwdam, met 230 meter de hoogste dam van de Verenigde Staten. Een noodoverloop wordt gebruikt om extra water te lozen. Als deze overloop instort, kan een groot gebied langs de Feather River overstromen.

Zondagmiddag rond half vijf lokale tijd werd gevreesd dat de noodoverloop het binnen een uur zou begeven, maar dat is nog niet gebeurd. Met helikopters worden grote rotsen in de waterweg losgelaten om gaten te dichten die door erosie zijn ontstaan. Door hevige regenval is het waterniveau na vier jaren van droogte er de afgelopen weken sterk gestegen.

De Oroville-stuwdam werd gebouwd tussen 1962 en 1968 en is belangrijk voor de watervoorziening en opwekking van elektriciteit in Californië. (NRC)

    • Etienne Verschuren