122.000 zzp’ers verliezen opdrachten door nieuwe wet

Door de wet DBA zouden veel bedrijven zzp’ers mijden uit angst voor boetes en naheffingen.

Zzp'ers aan het werk in een verzamelgebouw in Amsterdam.
Zzp'ers aan het werk in een verzamelgebouw in Amsterdam. Foto Lex van Lieshout/ANP

Ten minste 18 procent van de bijna 700.000 zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in Nederland verloor het afgelopen jaar opdrachten door de nieuwe wet tegen schijnzelfstandigheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK) dat maandag wordt gepresenteerd. Dat komt neer op 122.000 zelfstandigen. Volgens Trouw is dat het hoogste aantal gedupeerde zzp’ers dat tot nu toe in onderzoek is gemeld.

De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), die de oude Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vervangt, moet zzp’ers via modelcontracten beschermen tegen een verkapt dienstverband en opdrachtgevers aansprakelijk stellen voor het ontduiken van sociale premies en loonbelasting.

De wet, die in eerste instantie per 1 mei 2017 zou ingaan, maar tot 1 januari 2018 is uitgesteld, heeft echter tot veel kritiek geleid: werkgevers mijden zzp’ers alsnog uit angst voor boetes en naheffingen. Veel bedrijven stappen daarom over op payrollconstructies, waarbij de zelfstandige in dienst is van een externe payrollonderneming.

Lees ook: Zolang we niet weten wat een zzp’er precies is, werkt het modelcontract niet

Uit onderzoek van bemiddelingsbureau HeadFirst bleek vorig jaar dat een kwart van de zzp’ers overweegt te stoppen als zelfstandige, als gevolg van de wet DBA.