Regering Curaçao valt na zeven weken

Twee leden van de partij Pueblo Soberano zegden hun steun op aan de regering, waardoor de coalitie zijn meerderheid verloor.

De regering van premier Hensley Koeiman (onderste rij, tweede van rechts) werd afgelopen december geformeerd.
De regering van premier Hensley Koeiman (onderste rij, tweede van rechts) werd afgelopen december geformeerd. Foto: Prince Victor/ANP

De regering van Curaçao is zondag na ruim zeven weken gevallen. Dat heeft premier Hensley Koeiman zondagavond (lokale tijd) bevestigd tegenover ANP. De twee leden van de partij Pueblo Soberano zegden hun steun aan de regering op, waardoor de coalitie zijn meerderheid verloor.

Breekpunt voor het tweetal, van de partij van de vermoorde politicus Helmin Wiels, is de visie van de regering over de ontwikkeling van de ruimtelijke planning op het eiland.

Verkiezingen

Op 5 oktober won Koeiman de sociaaldemocratische partij MAN van Hensley Koeiman nipt, met een verschil van 300 stemmen, de parlementsverkiezingen van MFK, de partij van de omstreden oud-premier Gerrit Schotte. De uitslag kwam als een verrassing, omdat Schotte rekende op een ruime overwinning.

Schotte werd vorig jaar veroordeeld tot drie jaar cel voor ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Omdat hij in beroep ging, kon hij toch meedoen aan de verkiezingen.

Volgens premier Koeiman zullen er op 28 april nieuwe verkiezingen worden gehouden. Het is de vraag of die er echt komen: Schotte zou al een verbond hebben gevormd waarmee hij een meerderheid, elf van de 21 zetels, van het Curaçaose parlement heeft.

    • Etienne Verschuren