OM: politiegeweld bij intocht Sinterklaas proportioneel

Het Openbaar Ministerie vindt dat het door de politie gebruikte geweld bij de arrestatie van een demonstrant in Rotterdam rechtmatig was.

Een bus met gearresteerde tegenstanders van Zwarte Piet komt op 12 november vorig jaar onder politiebegeleiding aan bij het politiebureau in Maassluis.
Een bus met gearresteerde tegenstanders van Zwarte Piet komt op 12 november vorig jaar onder politiebegeleiding aan bij het politiebureau in Maassluis. Foto Remko de Waal / ANP

De politieagenten die tijdens de intocht van Sinterklaas in Rotterdam geweld gebruikten bij de arrestatie van een demonstrant worden niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie vindt dat de agenten op passende wijze hebben gehandeld in hun reactie op het verzet van de demonstrant tijdens zijn aanhouding.

Demonstranten van de groep ‘Kick Out Zwarte Piet’ waren op 12 november vorig jaar in Rotterdam de straat opgegaan. Op dat moment gold een noodbevel, omdat veel politiemensen in Maassluis waren voor de Sinterklaasintocht daar.

Toen duidelijk werd dat de betogers naar de Rotterdamse Sinterklaasintocht wilden gaan, pakte de politie de leden van de groep op voor het overtreden van het noodbevel.

Bijna tweehonderd arrestaties

Elsje Jorritsma schreef in een reconstructie vijf dagen na het incident in NRC:

“Op zaterdagochtend half tien vertrokken drie bussen vanuit Duivendrecht. In twee van die bussen zaten ieder zo’n vijftig mensen die tijdens de landelijke intocht in Maassluis wilden protesteren tegen Zwarte Piet. Ze hadden zich opgegeven via de website van KOZP, Kick Out Zwarte Piet. De avond tevoren hadden ze nog een e-mail met reis-informatie gekregen: eerst naar Rotterdam om mensen op te pikken, daar om 11 uur weer weg (“stipt!”) en door naar Maassluis. De derde bus was vrijwel leeg, die was bestemd om de mensen uit Rotterdam op te pikken, zegt een veteraan van het anti-zwartepietprotest, Jerry Afriyie.”

Lees ook: deze reconstructie van de massa-arrestatie van demonstranten tegen Zwarte Piet in Rotterdam

Jorritsma schrijft dat toen de bussen in Rotterdam stopten en veel demonstranten uitstapten, de betogers werden gearresteerd. Uit haar reconstructie:

“Bijna tweehonderd man is in Rotterdam opgepakt, een grote groep op de plek waar ze net uit de bus waren gekomen, en met flink wat geweld – wapenstokken en vuisten.”

Een betoger in het bijzonder verzette zich tegen zijn aanhouding. Hij weigerde bevelen van de politie op te volgen. De politie gebruikte daarna geweld tegen hem.

Op YouTube verschenen al snel beelden van de massa-arrestatie in Rotterdam:

Burgemeester: actiegroep heeft ons doelbewust misleid

De burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, verdedigde de massa-arrestatie van de demonstranten een maand na het incident al in een brief in NRC. Hij schreef daarin onder meer dat het protest vooraf niet duidelijk genoeg bij hem was gemeld. Daardoor vormde het een te groot gevaar voor de openbare orde. Aboutaleb stelde:

“Het helpt enorm als organisatoren zich bij de voordeur melden met hun plannen. Kick Out Zwarte Piet heeft dat niet gedaan, in aanloop naar de sinterklaasintocht. Sterker nog: deze actiegroep heeft ons doelbewust misleid. Daardoor kon de driehoek onvoldoende voorbereidingen treffen om de veiligheid van honderden kwetsbare kinderen en hun ouders te waarborgen. Zonder demonstratieverbod en noodbevel had er een slagveld kunnen ontstaan.”

OM: Geweld bij arrestatie rechtmatig

Het OM liet maandag dus weten dat ook het door de politie gebruikte geweld bij de arrestatie rechtmatig was. Het schrijft:

“Door het verzet van de demonstrant na zijn aanhouding en het negeren van bevelen van de politie was het noodzakelijk dat de politie geweld gebruikte ter uitvoering van haar politietaak.”

    • Niels Posthumus