Nederlands chemiebedrijf Avantium gaat naar de beurs

Het bedrijf wil een deel van de opbrengst gebruiken voor een fabriek, die het samen met Duitse chemiereus BASF gaat bouwen.

Hoofdkantoor en logo van Avantium.
Hoofdkantoor en logo van Avantium. Foto Lex van Lieshout/ANP

Het Nederlandse chemiebedrijf Avantium gaat naar de beurs. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt. Met de beursgang in Amsterdam en Brussel wil het bedrijf 100 miljoen euro ophalen.

Avantium, dat in februari 2000 ontstond als spin-off van energieconcern Shell, zegt 65 tot 75 miljoen euro van de opbrengst te willen gebruiken voor een nieuwe fabriek, die het bedrijf samen met het grote Duitse chemieconcern BASF gaat bouwen in de haven van Antwerpen.

Lees ook: Nieuwe colafles, Made in Holland

Bioplastic

Avantium ontwikkelt chemische technologieën om recyclebare kunststoffen te produceren. Een voorbeeld hiervan is de YXY-technologie, waarmee plantaardige suiker wordt omgezet in chemicaliën en kunststoffen zoals bioplastic. Het bedrijf denkt dat door de groeiende vraag naar dergelijke materialen in onder meer de textiel- en voedselverpakkingindustrie, een beursgang op het goede moment komt. Bestuursvoorzitter Tom van Aken:

“Met de commercialisering van de YXY-technologie en andere projecten die de pilot productiefase ingaan, is toegang tot de kapitaalmarkten de meest logische stap om onze strategie en onze ambitieuze groeiplannen effectief te ondersteunen.”

De beursgang zal naar verwachting voor het einde van het eerste kwartaal van 2017 plaatsvinden.