Campagneblog

Wilders zegt tweede RTL-debat af om interview met broer

De komende weken doet NRC, in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart, op dit blog verslag van alles rond de campagne.

Campagneblog verder op andere plek

Aangezien dit campagneblog langzaam volloopt, gaan we het sluiten en verder met een nieuw campagneblog. Het verloop van de voorbereidingen op de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart kan vanaf nu op deze plek gevolgd worden.

Geert Wilders zegt debat RTL af wegens interview met broer

Na eerder al verstek te laten gaan bij het zogenoemde premiersdebat van RTL, heeft PVV-leider Geert Wilders besloten ook het tweede grote verkiezingsdebat van RTL over te slaan. Dat meldt hij op Twitter. Aan het debat zouden de acht grootste partijen meedoen.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Bye Bye RTL. Twee grote debatten dus nog: 13 maart tegen Rutte bij EenVandaag en 14 maart tegen Asscher bij NOS. #StemPVV

Dit keer is de aanleiding voor de afzegging dat RTL Nieuws een interview met zijn broer Paul heeft gepubliceerd. Paul spreekt daarin zijn ongenoegen uit over de politiek van zijn broer: "Hoe dan ook, hij blijft mijn broertje. Ik hou van hem, al verwerp ik zijn gedachtegoed."

Over het interview tweette Geert Wilders:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Wat een ongelooflijk laaghartig tuig is @RTLnieuws om mijn familie bij de campagne te betrekken. Walgelijk.

Geert Wilder zou bij de website De Dagelijkse Standaard toelichting hebben gegeven. Hij zou hebben gezegd al "ruim tien jaar geen privacy meer te hebben" en dat hij dit daarom niet kan accepteren. Hij zegt dat de adjunct-hoofdredacteur van RTL, Pieter Klein, hem heeft gevraagd er nog even over na te denken.

"Ik kreeg net een sms van Pieter Klein of ik er alsjeblieft nog een nachtje over wilde slapen en morgen met hem erover wilde praten. Bekijk het maar heb ik geantwoord."

Dat Geert en Paul Wilders politiek zeer uiteenlopende standpunten hebben, is al jaren bekend. Paul Wilders heeft daar ook al vaker interviews over gegeven. Zo sprak hij in 2009 over zijn broer bij Pauw & Witteman, waar hij te kennen gaf niet meer met hem te praten:

Sinds december is de publieke animositeit tussen beiden opgelaaid. Paul Wilders plaatste voor het eerst in jaren een afkeurende tweet waarin hij zich excuseerde voor zijn broer Geert, die een plaatje van Merkel tweette met bloed aan haar handen na de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn.

Twitter avatar paul_wilders Paul Wilders Hardly ever tweet.Sincere apologies for my brothers' @geertwilderspvv behaviour and https://t.co/r5TGw3i3uq as you… https://t.co/1HiPy89ama

Afgelopen week uitte juist Paul Wilders kritiek op het gebruik van hun familie in de verkiezingscampagne door Geert Wilders. Hij sprak in een interview met Libelle, tot ongenoegen van Paul, over hun moeder.

Twitter avatar paul_wilders Paul Wilders Framing: #wilders moeder hoort niet in interview, temeer daar zij nooit(!) #pvv zal stemmen. @umarebru @tv_libelle https://t.co/7uSfXpdRmV

SP voert actie voor Zorgfonds

Dat de SP een actiepartij is, was zaterdag weer duidelijk. Niet alleen omdat het letterlijk werd gescandeerd – ‘ac-tie, ac-tie!’ – maar ook omdat er meer dan 6.000 mensen op de been waren voor de nieuwste actie van de partij, het Nationaal Zorgfonds. Samen met onder andere 50Plus en enkele FNV-afdelingen lanceerde de SP afgelopen mei dit plan, dat de zorgverzekeraars, het eigen risico en marktwerking in de zorg wil afschaffen.


Foto Floor Rusman/NRC

Deze zaterdag hield het Nationaal Zorgfonds een manifestatie in Den Haag. Vanuit het hele land waren bussen naar het Malieveld gereden voor het spektakel, dat begon in een enorme tent. De sfeer zat er meteen goed in toen de speciaal voor de gelegenheid opgerichte Zorgfondsband het nummer ‘Ziek zijn is geen keuze’ speelde. De aanwezigen, onder wie veel doorgewinterde actievoerders met SP-jassen en zelfgemaakte spandoeken, werden verder opgezweept door SP-Kamerlid Renske Leijten en partijleider Emile Roemer.

Roemer ging vervolgens in debat met Henk Krol (50Plus), Jesse Klaver (GroenLinks) en Lodewijk Asscher (PvdA). De laatste werd onthaald met luid boegeroep, maar Jesse Klaver greep in: ,,Lodewijk Asscher staat hier. Hij is niet de vijand.’’

Er was veel overeenstemming tussen de partijleiders – weg met de marktwerking en het eigen risico – maar op het moment suprême moesten Klaver en Asscher de menigte toch teleurstellen: zij zijn niet voor invoering van het Nationaal Zorgfonds. ,,Ik ben voor het principe dat de marktwerking uit de zorg moet, maar ik leg mij niet vast op de manier waarop dat moet gebeuren’’, aldus Klaver. Roemer liet zich niet uit het veld slaan: ,,Dit is een volksbeweging die niet meer te stuiten is. Het Nationaal Zorgfonds gaat er komen.’’

Of dat echt gebeurt is maar de vraag, want behalve SP, 50Plus en Partij voor de Dieren steunt geen enkele partij het Nationaal Zorgfonds. Toch is het plan nu al succesvol, want sinds de lancering hebben ook GroenLinks en de PvdA zich uitgesproken voor afschaffing van het eigen risico; andere partijen willen een verlaging ervan.

Na afloop van het debat trok de menigte in een lange stoet door Den Haag, via het Torentje weer naar het Malieveld. De zon scheen, krentenbolletjes werden tevoorschijn getoverd uit de zakken van windjacks. Onderweg sprak men over de zorg, maar ook over de islam en immigranten – sommige van de demonstranten waren afvallige SP’ers die zich hebben bekeerd tot de PVV. Zelfs in een actiepartij hadden zij geen vertrouwen meer.

Rutte op vrijdag, de laatste keer?

Al bijna had premier Mark Rutte ‘goed weekend’ geroepen, zoals elke vrijdagmiddag na zijn wekelijkse persconferentie in perscentrum Nieuwspoort. Maar nee. Dit was zijn laatste als premier van het kabinet-Rutte II en hij had een boodschap – laten we de persvrijheid koesteren, democratie en rechtstaat verdedigen – en ook nog een oproep aan de kiezers: ga allemaal stemmen op 15 maart.


Foto ANP / Jerry Lampen

Rutte, dat kon je meteen zien, had zich vast voorgenomen om dit media-optreden echt als premier te doen en niet een beetje ook als VVD-lijsttrekker. Dat lukte de afgelopen tijd lang niet altijd. Vorige week nog had hij lang gepraat over zijn paginagrote campagneadvertentie ‘normaal.doen’. Een verslaggever begon daarover en Rutte zei: ,,Ik heb af en toe een zwak moment en u ziet dan dat ik het anders doe dan Trump, ik wil u graag bedienen. Ook omdat ik u zo aardig vind.”

Het was bedoelde hij, gewoon een antwoord geweest op een vraag van een journalist. Nu reageerde hij niet op plannen van andere lijsttrekkers, ook niet op die van zijn vicepremier Lodewijk Asscher. Maar ineens weer wél op een vraag naar zijn betrouwbaarheid, of het gebrek eraan, waar zijn politieke tegenstanders in de campagne nu graag en vaak mee komen. ,,Ik ben niet perfect, ik doe dingen fout.”

Dus die gebroken verkiezingsbeloften (geen geld meer naar Griekenland, 1000 euro voor iedere werkende), daar wilde hij sorry voor hebben gezegd voordat hij bekend zou maken dat hij opnieuw lijsttrekker wilde worden. De kiezers konden nu zelf beslissen of ze hem opnieuw hun vertrouwen wilden geven. ,,Ik heb zelf nog bakken energie om door te gaan.”

Maar geef je als kiezer je vertrouwen aan een premier? Nee, daar stond Rutte toch weer even als VVD-lijsttrekker. Dat de persconferenties nu ophouden – om de premier midden in de campagne niet zo’n wekelijks podium te geven – is niet helemaal voor niks.

Oppositie blijft doorvragen over bonnetjesaffaire

De oppositie heeft nog niet genoeg gehad van de bonnetjesaffaire. Vrijdag hebben de SP, D66 en GroenLinks nieuwe schriftelijke vragen gesteld aan premier Rutte over zijn rol in de politieke afwikkeling van de Teevendeal.


Foto ANP / Jerry Lampen

Nieuwsuur meldde deze week dat vier naaste adviseurs van premier Rutte per e-mail geïnformeerd waren over de herinneringen van – toen nog – staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) aan de Teevendeal. Rutte zei in een reactie dat zij die e-mail niet hadden gelezen. De mail kwam op een zondagavond en de volgende ochtend hoorden de ambtenaren dat het ‘bonnetje’ gevonden was op Justitie – dus toen was iedereen druk met het aanstaande aftreden van minister Ivo Opstelten, diezelfde avond. „Geen van hen herinnert zich de bijlage gelezen te hebben”, schreef Rutte woensdag.

De oppositie zag in die antwoorden geen reden om een debat aan te vragen, maar ze laten de zaak niet helemaal rusten. SP-leider Emile Roemer, D66-leider Alexander Pechtold en GroenLinks-leider Jesse Klaver vragen nu voor de tweede keer of Rutte die e-mails openbaar wil maken. Dat wil Rutte niet, schreef hij woensdag al, in verband met de privacy van de ambtenaren. Ook vragen de oppositieleden nog maar eens of Rutte zeker weet dat “het kabinet nooit bewust informatie heeft achtergehouden”. “Staat u nog steeds achter uw woorden?”

Als Rutte blijft weigeren om de e-mails openbaar te maken, is de kans klein dat er een Kamerdebat over komt. De verdediging van Rutte kan pas onderuit worden gehaald als daar hard bewijs voor is. En na volgende week gaat de Tweede Kamer al met reces. Maar voor de tv-debatten staat de geloofwaardigheid van Rutte geheid op de agenda.

Autoriteit Persoonsgegevens: online stemhulpen waren niet veilig


Jeroen Jumelet / ANP

Naast StemWijzer.nl, blijkt Kieskompas.nl gebruik te maken van tracking cookies. Dat meldt toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP), die de digitale stemhulp daarop heeft aangesproken. Bij stemhulpen gaat het om bijzondere persoonlijke gegevens over politieke voorkeuren. De websites moeten de bezoekers informeren over het feit dat adverteerders cookies kunnen plaatsen en ze zo kunnen volgen.

De toezichthouder heeft ook bij in totaal 24 stemhulpen bekeken of er wel sprake was van een HTTPS-verbinding. Veertien sites bleken geen versleutelde verbinding te hebben. Een HTTPS-verbinding maakt het moeilijker om gegevens die tussen de site en gebruiker worden uitgewisseld, af te tappen. De sites hebben na de berisping van de toezichthouder alsnog gezorgd voor een HTTPS-verbinding en enkele stemhulpen zijn offline gehaald. De toezichthouder maakt niet bekend om welke stemhulpen het precies gaat.

De beveiliging van stemhulpen bleek eerder al niet op orde: op de eerste dag dat de Stemwijzer online stond, was door een beveiligingsfout het totaalbeeld van de resultaten te achterhalen. De PVV was op dat moment het vaakst geadviseerd, daarna de PvdA, VVD en Partij voor de Dieren.

Factcheck Zijlstra: VVD creërt 35 keer zoveel banen als PvdA

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei donderdag op de NRC Verkiezingsavond tegen PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem dat de "VVD uiteindelijk 35 keer zoveel banen creëert als de PvdA".

We bladeren naar tabel 2.1 in Hoofdstuk 2 van het donderdag door het Centraal Planbureau gepubliceerde 'Keuzes in kaart'. Daar zien we bij ‘structurele werkgelegenheid’ dat de VVD voor een stijging zorgt van 3,5% en de PvdA van 0,1%. Dat is inderdaad een factor 35. Om precies te zijn: 0,1 procent staat voor ongeveer 7.000 fulltime banen (staat verderop in het rapport). De VVD zorgt dus omgerekend voor 245.000 banen op de lange termijn, de PvdA voor 7.000 banen.

De stelling van Zijlstra is waar.

Dijsselbloem blijft graag nog vier jaar op Financiën - en gelooft in wederopstanding PvdA

Hij heeft de leukste baan die er is en daarom zou Jeroen Dijsselbloem graag nog vier jaar minister van Financiën zijn. Dat zei hij donderdagavond op de NRC Verkiezingsavond in Theater Diligentia in Den Haag. Dijsselbloem zei dat zijn collegaministers van Financiën uit de eurogroep nooit snappen dat hij in Nederland relatief populair is. "Dat ligt absoluut aan de baan, heeft niets met mij te maken", grapte Dijsselbloem. Mocht de PvdA niet in de regering komen, dan gaat Dijsselbloem met plezier weer de Tweede Kamer in, zei hij.

Dijsselbloem sprong nog eens in de bres voor het Centraal Planbureau, dat donderdag met de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma's kwam. Een aantal partijen, zoals de PVV, liet het verkiezingsprogramma niet doorrekenen, maar die strategie noemt Dijsselbloem "riskant" voor de politiek. "Dan kan er van alles fact free worden beloofd". Hij vroeg zich bijvoorbeeld af waar de partij het op baseert dat het 'deïslamiseren' van Nederland acht miljard oplevert. "Waar slaat dat op? Ik geloof er ook niks van."

Over zijn partij de PvdA zei Dijsselbloem dat hij denkt dat lijsttrekker Asscher nog voor een ommekeer kan zorgen in de peilingen, waar de partij nu volgens de laatste Peilingwijzer tussen de 11 en 13 zetels scoort. "Ik geloof daar echt in, mijn ervaring in de afgelopen campagnes is dat er in de laatste drie à vier weken nog heel veel kunnen veranderen."

Dijsselbloem, die bij de lijsttrekkersverkiezing van de PvdA op Diederik Samsom stemde, zei dat hij het geen goede zaak vindt dat de PvdA al voor de vierde keer op rij van lijsttrekker is veranderd. Toch blijft hij principieel voorstander van de lijsttrekkersverkiezing binnen de PvdA, "want we zijn een ledenpartij".

Zijlstra herhaalt: kans op samenwerking met PVV is nul

Hij zei het eerder en premier Rutte zei het de afgelopen weken ook al een paar keer: de kans dat de VVD na de verkiezingen met de PVV gaat regeren is "niet 0,1, maar nul". Dat bezwoer VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra donderdagavond op de NRC Verkiezingsavond in Theater Diligentia in Den Haag. Zijlstra zei "een beetje moe van de vraag te worden", maar legde nog eens uit om welke drie redenen de VVD na de verkiezingen per se niet met de partij van Wilders wil samenwerken: de VVD heeft "een licht trauma" van de mislukte Catshuisonderhandelingen uit 2012 (toen de PVV de stekker uit Rutte I trok) en Zijlstra vindt de PVV tegenwoordig sociaal-economisch "linkser dan de SP". Daarnaast benadrukte Zijlstra de anti-islamitische retoriek van Wilders. "De PVV ontneemt een groep in de samenleving grondrechten". Mocht Wilders de grootste worden, dan zal de VVD uit beleefdheid met Wilders koffie drinken, maar verder zal het absoluut niet gaan, beloofde Zijlstra.

Zijlstra noemde zijn functie van fractievoorzitter van de grootste regeringspartij van de laatste jaren "de leukste hondenbaan die er is". Hij gaf toe dat hij in een volgend kabinet best graag minister zou willen worden. Sociale Zaken lijkt hem "een hele leuke uitdaging".

Zwarte Piet-debat, middenin campagnetijd

Het is half februari en middenin de campagne, maar op de agenda van de Tweede Kamer stond donderdag nog een initiatief van de PVV om het uiterlijk van Zwarte Piet in de wet vast te leggen. De PVV wilde gemeenten, scholen en winkels opleggen om rond het Sinterklaasfeest Zwarte Pieten in te zetten met onder meer een „egaal zwart of donkerbruin gezicht, rood geverfde lippen, zwart krulhaar en goudkleurige oorbellen.” Maar in de Kamer was geen steun voor het plan van de PVV.

PVV-Kamerlid Martin Bosma wist van tevoren eigenlijk al dat zijn wet het niet zou redden. De Raad van State had al geconcludeerd dat het voorstel in strijd was met de Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het kabinet adviseerde negatief. En bijna alle partijen in de Tweede Kamer waren tegen.

Maar dit debat, zei Bosma, ging over meer dan Zwarte Piet alleen. De „oorlog tegen Zwarte Piet” staat volgens hem symbool voor de „frontale aanval op de Nederlandse cultuur.” Bosma constateerde dat Kerstdiners steeds vaker Eindejaarsdiners worden genoemd, ziet VOC-standbeelden beklad worden en het Paasfeest een Lentefeest genoemd worden. Hij had een folder van winkelketen Blokker bij zich van eind december waarop ‘cadeautijd’ stond gedrukt, en het woord ‘Kerst’ ontbrak.


Foto ANP / Bart Maat

Selçuk Öztürk (Denk) ging er gretig op in. Hij verweet de „knechten van Geert” angst te zaaien en zelf bang te zijn voor een veranderende samenleving. Hij had een gedicht geschreven, namens Sinterklaas: „Sinterklaas gaat met de veranderingen mee, en zegt ‘nee’ tegen de boze mannen van de PVV.”

Alleen: veel andere partijen hadden niet zo’n zin in een fel debat over identiteit. PvdA en SP vroegen een minimum aan spreektijd aan (2 minuten). CDA en SGP kwamen helemaal niet opdagen. VVD-Kamerlid Arno Rutte hield het bij een pleidooi om de discussie aan „het volk” terug te geven en pleitte voor minder overheidsbemoeienis. D66-Kamerlid Kees Verhoeven zei hetzelfde: „Laat mensen er met elkaar uitkomen.”

Twitter avatar KeesVee Kees Verhoeven De PVV heeft haar A4-tje niet laten doorrekenen door het Centraal Planbureau. De PVV heeft wel een Zwarte Piet wet ingediend. #neppolitiek

Wilders vindt zichzelf lief, maar ongeduldig

Tegen het grootste vrouwenweekblad Libelle zegt geen lijsttrekker nee, in hun jacht op de stem van de gemiddelde Nederlandse vrouw. Dus columniste Ebru Umar ´tikt een eitje´ en stelt tijdens het ontbijt de partijleiders vragen over politiek en thuis. Gisteren was Geert Wilders aan de beurt. Wat blijkt? Hij heeft dat ongeduldige, waar zijn medewerkers over kunnen meepraten, lees bijvoorbeeld dit verhaal nog eens terug, níet van zijn moeder. 'Mijn moeder is een hele lieve en geduldige vrouw. Dat lieve heb ik ook, dat geduldige wat minder.'

Broer Paul Wilders, die vaker kritisch is over de tien jaar jongere Geert, reageerde ook op het filmpje. Moeders Wilders zou volgens hem nooit op de PVV stemmen:

Twitter avatar paul_wilders Paul Wilders Framing: #wilders moeder hoort niet in interview, temeer daar zij nooit(!) #pvv zal stemmen. @umarebru @tv_libelle https://t.co/7uSfXpdRmV

Tussen de huiselijke vragen door vraagt Ebru Umar wel naar een pijnlijk punt voor Wilders. Want waarom zou de Libelle-vrouw op hem stemmen als meeregeren er tóch niet in zit voor hem? Bijna alle partijen sluiten samenwerken met de PVV uit. 'Ik denk dat we een grote kans maken om wel te gaan regeren', zegt Wilders. In 2010 haalde de PVV 24 Tweede Kamerzetels, brengt hij Umar in herinnering. 'Partijen die tóén voor de verkiezingen zeiden, we gaan toch met de PVV, deden het toch.' Met wie hij zelf dan wil samenwerken? 'Dat zien we wel na de verkiezingen.'

Monasch toch lijsttrekker Nieuwe Wegen

Jacques Monasch wordt tóch lijsttrekker van Nieuwe Wegen, zo maakte de partij zojuist bekend. Hij vervangt per onmiddellijk Alfred Oosenbrug als gezicht van de partij. Over de redenen van Oosenbrugs aftocht is het persbericht vaag: "De partijleiding is van mening dat de ervaring van de heer Monasch in deze fase van de verkiezingsstrijd onontbeerlijk is om het geluid van Nieuwe Wegen zo goed mogelijk te laten doorklinken."

Monasch verliet vorig najaar de PvdA-fractie om voor zichzelf te beginnen. Een maand geleden presenteerde hij Nieuwe Wegen, een partij "met een sociaal hart en een gezond verstand". Verrassend genoeg voerde niet Monasch zelf, maar de onbekende pensioen- en verzekeringdeskundige Oosenbrug de lijst aan. Die ziet daar nu dus weer vanaf. Dat betekent dat Monasch zelf mag aantreden bij het verkiezingsdebat 'voor de kleintjes' van de NOS op 14 maart, waarvoor Nieuwe Wegen is uitgenodigd vanwege Monasch' ene Kamerzetel.

Monasch zei aanvankelijk te rekenen op twintig tot dertig Kamerzetels, maar hoopt inmiddels op "zo veel mogelijk" stemmen. In alle peilingen staat Nieuwe Wegen op vooralsnog op nul zetels.

Een dag vrij op 15 maart?

Een dag vrij op 15 maart om te kunnen stemmen? Moet kunnen, vindt De Stembus, een initiatief om jongeren naar het stembureau te krijgen.

Want 15 maart is de dag dat jij de richting van ons land bepaalt. En dat zullen we verdomme vieren.

Twitter avatar destembus2017 De Stembus 2017 onze @debroervanroos schreef dit manifest: 15 maart, vrij nemen en stemmen! Check 'm: https://t.co/n5bEorG4MP https://t.co/X0zqureQ3X

Het manifest is geschreven door programmamaker Tim Hofman, een van de bedenkers van De Stembus. Hij schrijft:

In Nederland krijgen we vrij omdat de koning jarig is. In Nederland krijgen we vrij vanwege een vrijdag die goed zou zijn. In Nederland krijgen we vrij omdat het de eerste dag van een nieuw jaar is.

Op 15 maart mogen zo’n 850.000 18-plussers voor het eerst meedoen aan Tweede Kamerverkiezingen – goed voor 13 zetels. Maar de opkomst onder jongeren is – overigens niet alleen in Nederland – lager dan bij andere leeftijdsgroepen. Het Nationaal Kiezersonderzoek concludeerde van de Nederlanders onder de 35-jaar ongeveer 70 procent gaat stemmen, terwijl van de 55- tot 65-jarigen 83 procent naar de stembus gaat. Bij de 65-plussers daalt dat weer tot 75 procent.

Vandaar het pleidooi van De Stembus, die vandaag voor het eerst langs een MBO reed:

En nu écht begonnen. #destembus2017

A post shared by De Stembus 2017 (@destembus2017) on

Overigens: als je werkt, en je bent door je uren niet in de gelegenheid tussen 07.30 en 21.00 te stemmen, moet je werkgever je daartoe in staat stellen. In de Kieswet staat:

Iedere werkgever is verplicht te zorgen dat iedere kiezer die bij hem in dienstbetrekking is, de gelegenheid krijgt zijn stem uit te brengen voor zover dit niet kan geschieden buiten de vastgestelde arbeidstijd en mits de kiezer daardoor niet meer dan twee uur verhinderd is zijn arbeid te verrichten.

Nieuwe peilingen: PVV levert zetels in

Moet PVV-leider Geert Wilders zijn campagnestrategie toch gaan aanpassen? In de nieuwste Peilingwijzer, een gewogen gemiddelde van zes peilingen, is de voorsprong van de PVV op de VVD tot twee zetels geslonken. Niet door een sterke opmars van VVD-leider Rutte, maar omdat Wilders al twitterend sinds december vijf fictieve zetels verloor. De opmars van GroenLinks zet door, de partij deelt nu echt de derde plek met CDA en D66.

In de nieuwe peiling die I&O Research woensdagmiddag publiceerde, en die dus nog niet in de Peilingwijzer is opgenomen, verliest de PVV als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zes zetels ten opzichte van twee weken geleden (van 26 naar 20). De VVD is daarmee bij I&O weer de grootste partij (nu 24 zetels).

Rutte wordt door het panel van I&O nog steeds als meest betrouwbare premier gezien, maar het percentage ondervraagden dat hem betrouwbaar noemt is gedaald van 58 procent in januari naar 49 procent nu. D66-lijsttrekker Pechtold is qua betrouwbaarheid stabiel (48 procent) en staat nu op twee, PvdA-leider Asscher levert op dit aspect net als Rutte in (van 49 naar 42 procent). Een woordvoerder van Pechtold kan zijn blijdschap daarover op Twitter niet onderdrukken:

De jongste peiling van I&O is van afgelopen vrijdag tot en met dinsdagocthend uitgevoerd onder 2817 Nederlanders van achttien jaar en ouder. De foutmarge die I&0 hanteert is plus of min 1-3 procent.

Mark en Marieke: een solide merk

De VVD-campagne draait om het merk Mark. En daar hoort bij dat de premier ook iets van zichzelf laat zien, al houdt hij eigenlijk niet van persoonlijke interviews.

Voor tijdschrift Linda maakte hij echter een uitzondering. In een tweegesprek met Late Night-sidekick Marieke Elsinga mag hij even vertellen dat ,,het nu beter [gaat] met het land”. Maar verder wilde Elsinga vooral weten hoe de vrijgezel Rutte (50) aankijkt tegen de liefde, kinderen, zijn familie en vriendschap.

Zijn sociale leven wordt bijvoorbeeld al sinds 2002, toen hij staatssecretaris werd, voor het hele jaar gepland. ‘Als we dat niet doen, komt het misschien niet meer van afspreken’, zei Rutte toen tegen zijn vrienden. Daardoor ziet hij ze eigenlijk vaker dan voor dat hij de politiek inging.

Over de liefde (en kinderen) is hij nonchalanter:

‘Ik moet in mijn werk al zo veel plannen en vooruitkijken dat ik waar het over de liefde en kinderen gaat, denk: laat het maar gebeuren. Je weet tenslotte nooit tegen wie je aanloopt’.

Op de vraag of er wel eens iemand blijft slapen, wil Rutte geen antwoord geven. ‘Dan gaat het vlak voor de verkiezingen alleen nog maar daarover.’

Zoals het in 2006 nog alleen maar over Sophie Hilbrand, Daphne Deckers en Sacha de Boer (respectievelijk presentatrice, model en nieuwslezeres) ging, nadat Rutte hen in een interview met roddelblad Privé had genoemd als voorbeeld van ,,een sterke en mooie carrièrevrouw”.

Toen zei hij nog: „Ik ben er misschien meer aan toe dan een paar jaar geleden, het verlangen naar intimiteit komt steeds dichterbij.” En hoopte hij op „vijftien kleinkinderen”.

In dit interview met Linda leert de lezer dat Rutte één keer de afgelopen vier jaar heeft gehuild: toen hij ’s nachts werd gebeld op het moment dat de trein met de slachtoffers van MH17 uit Oekraïne vertrok. Maar hij heeft genoeg vrienden die hij op moeilijke momenten kan bellen.

Het gesprek vertelt overigens net zo veel over Elsinga. Ook zij is vrijgezel, maar in tegenstelling tot de premier noemt ze het niet hebben van een partner wél een gemis. Ze filosofeert dat 'Mark en Marieke' wel goed klinkt. 'Een solide merk', vindt ook Rutte.

In de winter warmt zij haar voeten aan een kruik. Hij: ‘Een kruik? Nee, die heb ik niet.’

Buma haalt opnieuw uit naar CPB-model

Dat er bij CDA-leider Sybrand Buma geen liefde is voor het Centraal Planbureau (CPB) was al bekend. Een dag voordat het CPB de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s presenteert doet hij daar in een interview met De Telegraaf nog een schepje bovenop. Het CDA wil 2 miljard euro extra uitgeven aan defensie. Dat levert in de economische modellen van het CPB geen stimulans voor de economie op. Buma in De Telegraaf:

“Dat is toch cynisme ten top als je zegt: we doen die hoogst noodzakelijke investeringen maar niet want het scoort niet in de CPB-plaat. Maar zonder veiligheid is er helemaal geen CPB.”

Dat uitgaven aan defensie niet ‘scoren’ in de doorrekeningen van het CPB klopt, maar dat geldt ook voor andere uitgavenposten, die bijvoorbeeld goed liggen bij linkse partijen: zoals uitgaven aan onderwijs of ontwikkelingssamenwerking.

Lagerhuis: Asscher versus Krol

In oktober vorig jaar zei lijsttrekker Mark Rutte (VVD) het al, bij WNL op zondag; hij zag liever minder dan méér verkiezingsdebatten. En inderdaad, de VVD creeërt debattenschaarste rond hun lijsttrekker. Bij het RTL-debat blijft hij dus weg, samen met Wilders. RTL maakte vanmiddag bekend dat zij het debat met vijf andere lijsttrekkers gaan houden. Maar de VVD heeft ook een opzetje van De wereld draait door en een debat voor nieuwswebsite nu.nl afgewezen.

De Wereld draait door maakt in aanloop naar de verkiezingen vier nieuwe afleveringen van debatprogramma Het Lagerhuis. Daar wilde Rutte niet aan meedoen. Vicepremier en PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher doet wél mee, hij zit in de eerste aflevering op maandag 20 februari. Bij DWDD zagen ze het wel zitten om Asscher tegenover Rutte neer te zetten, maar dat kwam er dus niet van. Asscher krijgt nu Henk Krol van 50Plus als tegenstander. Asscher probeert in de campagne steeds om Rutte aan te vallen, maar die geeft tot nu toe weinig sjoege.

Ook nieuwswebsite nu.nl wilde videodebatten tussen acht lijsttrekkers organiseren. Rutte wilde meteen al niet, bij de andere lijsttrekkers werd het logistiek allemaal lastig. Het enige debat dat wel rond was, vertelt politiek verslaggever Edo van der Goot van nu.nl, "met stellingen en al", zou tussen Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) en Kees van der Staaij (SGP) zijn. De kleintjes doen zo moeilijk niet, maar het is ook een beetje karig, één debat. Dus nu.nl ziet toch van het plan af.

Brief Van der Staaij: Kies elkaar

Welke lijsttrekker heeft er nog géén open brief gestuurd aan de kiezer? Mark Rutte was eerst, vorige week volgde Lodewijk Asscher. Vandaag greep Kees van der Staaij, partijleider van de SGP, Valentijnsdag aan om het woord tot de kiezer te richten. "De Bijbel omschrijft de liefde als geduldig, vriendelijk en niet jaloers. Prachtig toch?"

Van der Staaij roept de lezers op om in hun relatie te investeren. Want die relatie heeft nu eenmaal meer impact op het leven dan een beetje koopkracht erbij of eraf. “Er is te veel nonchalance als het gaat om duurzame relaties”, zegt Van der Staaij.

De liefde is inmiddels een vertrouwd thema voor de SGP - een paar jaar geleden haalde Van der Staaij het nieuws met zijn verzet tegen de website Second Love, die vreemdgangers met elkaar in contact brengt. De site kreeg daardoor alleen maar meer bezoek, was destijds het onbedoelde gevolg.

Het andere interview met Wilders

Dat de lijsttrekker van de PVV zondag een interview gaf aan WNL op Zondag zal in Den Haag weinigen zijn ontgaan. Maar het gesprek met onderzoeksjournalist John Sweeney van BBC Newsnight vrijdagavond is minder opgevallen.

Daarin vertelt Wilders onder meer dat hij al 'twaalf, dertien jaar' niet de brievenbus openmaakt vanwege de doodsbedreigingen aan zijn adres, noemt hij de Europese Unie 'totaal totalitair' en zegt hij dat 'mensen gelijkwaardig zijn, maar ideologieën en waarden niet'.

BBC-journalist Sweeney interviewde Wilders op de voor hem kenmerkende wijze door vooral veel stellingen te poneren. 'Sommige mensen zeggen dat u een fascist bent', bijvoorbeeld. Waarop Wilders antwoordde dat Sweeney maar niet naar die mensen moest luisteren. Wilders laat zich ook niet van de wijs brengen door Sweeney's opmerking dat hij wel 'erg geobsedeerd is door één aspect', terwijl de grootste aanslag waarbij Nederlanders omkwamen - de ramp met de MH17 - niets met islamitisering te maken heeft.

Sommige politici lopen bij Sweeney weg. Dat levert dan wel weer nieuws op:

SGP-campagnefilmpje: lekker positief

De SGP zette vandaag een nieuwe campagnespot online. In het filmpje zien we lijsttrekker Kees van der Staaij de evergreens uit het verkiezingsprogramma nog eens op een rijtje zetten: drie miljard euro erbij voor defensie, minder regels in de zorg, een hogere kinderbijslag en de terugkeer van een minister van Landbouw ("die weet hoe het eraan toegaat op de boerderij, op de kotter of in de kas"). De SGP probeert deze verkiezingen een breder electoraat te bereiken dat dan de eigen reformatorische achterban. En dat blijkt ook uit het spotje: we zien vooral een positieve boodschap. Niet tégen, maar vóór. Dezelfde aanpak hanteert de partij ook in haar verkiezingsprogramma: zo staat daar bijvoorbeeld niet in dat de SGP nog altijd voor de doodstraf is en tegen het homo-homelijk.

Ook de PVV zette onlangs een campagnespot online. Net als die van de SGP wat aan de lange kant, en ook iets minder professioneel. Maar de kernboodschap van de PVV verwoordt Geert Wilders in het filmpje kraakhelder: "Mark Rutte moet weg en we moeten onze grenzen sluiten." Opvallend is dat Wilders ook een nadrukkelijke oproep doet aan zijn achterban om naar de stembus te gaan: PVV-kiezers, zo blijkt uit onderzoek, neigen er het meest naar om thuis te blijven.

En dan is er nog de PvdA. Die zette een samenvatting van het verkiezingsprogramma op Spotify. Voorgelezen door de lijsttrekker van twee verkiezingen geleden: Job Cohen.

De (anti)-climax van een lange debatsoap

De nieuwe campagneweek begint met de naweeën van het annuleren van het 'premiersdebat' van RTL. Het afzeggen van Wilders en Rutte is buiten Den Haag onbegrijpelijk, schrijft Emilie van Outeren in de nieuwste aflevering van De Haagse Stemming. Een politicus zou toch zo vaak mogelijk met zo veel mogelijk tegenstanders in debat moeten willen? Maar de twee koplopers in de peilingen mijden voorlopig de confrontatie met iedereen behalve elkaar. Ze hadden ingestemd met een debat met de vier best scorende lijsttrekkers, maar toen RTL naast Buma en Pechtold ook Klaver uitnodigde op basis van de peilingen, trokken Rutte en Wilders de stekker eruit.

Wilders houdt niet van verkiezingsdebatten, schrijft Van Outeren. Niet aanwezig zijn vergroot bovendien zowel de schaarste aan quotes van de PVV-leider, als zijn positie als buitenstaander. Rutte is kwetsbaar en hoopt naast de premiersbonus ook die van ‘anti-Wilders’ te incasseren. Voor die rol zijn nogal wat gegadigden, maar Rutte richt er tot nu toe zijn hele campagne op in. Door het uitsluiten van met de Wilders regeren enerzijds en het lokken van PVV-kiezers met een ‘normaal doen’-advertentie anderszijds. Onderzoek van Kantar liet dit weekend zien dat veel niet-VVD-kiezers bereid zijn tóch op Rutte te stemmen als dat Wilders van winst afhoudt. Rutte helpt met het afzeggen overigens ook zijn vicepremier, want de afgelasting is gunstig voor Asscher en Roemer. Klaver krijgt zo immers niet de kans de enige stem van links te zijn in een groot debat.

Lees ook ons Campagneblog van afgelopen week terug.