Minstens elf doden bij bomaanslag Pakistan

De aanslag vond plaats in de stad Lahore tijdens een demonstratie. Er zouden ook bijna zestig gewonden zijn.

De plek van de aanslag in Lahore
De plek van de aanslag in Lahore Stringer/Reuters

Bij een bomaanslag in de Pakistaanse stad Lahore zijn minstens elf doden en bijna zestig gewonden gevallen. Dat meldt persbureau AP op basis van de Pakistaanse politie. De aanslag is door de groepering Jamaat-ur-Ahrar, een afsplitsing van de Talibaan, opgeëist.

Het incident vond plaats tijdens een demonstratie van medewerkers uit de farmaceutische industrie die protesteerden tegen een nieuwe wetswijziging over medicijnverkoop. De aanslagpleger liep de menigte in, waarna de ontploffing plaatsvond. In eerste instantie zei de politie dat de aanslagpleger op een motor zat, maar dat bleek niet te kloppen.

Onder de doden zouden twee politiemedewerkers zijn, onder wie een voormalige antiterrorisme-officier.

Pakistan is de afgelopen jaren een stuk veiliger geworden, maar aanslagen van groepen als de Talibaan en IS blijven een risico vormen. Vorig jaar kwamen bij een aanslag in Lahore met Pasen zeventig mensen om in een park. Christenen waren toen het doelwit.

Lees ook: dit achtergrondstuk van onze correspondent over aanslagen van moslimextremisten in Pakistan
    • Milo van Bokkum