Opinie

    • Menno Tamminga

Je zet je voet tussen de deur en zegt: ik wil je

Opdringerige opkopers gaan er met de buit vandoor. Dat heeft verzekeraar NN, beter bekend om zijn merknaam Nationale-Nederlanden, maar weer eens bewezen in de overname van concurrent Delta Lloyd. Zoals een zakenbankier in Londen ooit uitlegde: in liefde, oorlog én bij bedrijfsovernames is alles geoorloofd. En dan mag jij bedenken of een overname een liefdesbetuiging is of een vorm van oorlog. Bij lezing van het 424 pagina’s tellende officiële biedingsbericht van NN op de aandelen Delta Lloyd zie je hoe die opdringerigheid werkt.

Om te beginnen had NN namelijk in de eerste twee weken van september 2016 zo veel mogelijk aandelen van haar doelwit op de beurs gekocht. Zonder op te vallen. In twaalf dagen tijd kocht het er bijna 12 miljoen. Met aanschaf van deze aandelen verkreeg NN een belang van 2,6 procent in Delta Lloyd. Dat was lang niet genoeg om de baas te worden, maar het was meteen een voet tussen de deur. Kijk, het is menens. Meer aandelen kopen was lastig. Wie meer dan 3 procent bezit, moet dat publiekelijk melden. Dan zou de koers van Delta Lloyd wel eens rap kunnen stijgen.

Na deze aankopen liet NN direct aan Delta Lloyd weten te willen praten over een bod. Was Delta Lloyd hierop voorbereid? De verzekeraar trekt haar handboek zelfverdediging, het zogeheten defense manual, uit de kast, zo blijkt uit het biedingsbericht. Maar of daar de oplossing in stond?

NN wilde voor 1 oktober antwoord op haar aanbod en op 30 september zei Delta Lloyd: uw bod is te laag. Hoe laag, vertelt Delta Lloyd zijn aandeelhouders én bieders echter niet. Dom. Maar twee dagen later biedt NN een prijs van 5,30 per aandeel. De koers op de beurs was toen rond 3,80 euro. Delta Lloyd laat weten dat ze uiterlijk aan het eind van de week na een eerder geplande commissarissenvergadering zal reageren. Maar daar wacht NN niet op. De verzekeraar kondigt het overnamebod zelf aan. Delta Lloyd heeft twee dagen nodig voor een reactie dat het bod te laag is.

NN heeft Delta Lloyd dan al twee keer op achterstand gezet. Dan is het lastig om aan de bieder te ontsnappen.

Intrigerend: De Nederlandsche Bank heeft hier een sterk staaltje binnenlandse industriepolitiek gespeeld

Toch lijkt dat te kunnen. Er is een partij die een aantrekkelijker bod dan dat van NN in het vooruitzicht stelt. Maar na onderhandelingen daarover, waarbij ook de toezichthoudende Nederlandsche Bank was betrokken, haakt de onbekende af. Wie dat is geweest, zegt het biedingsbericht niet. In een eerdere reconstructie van de overname wees Het Financieele Dagblad op het financiële conglomeraat Fubon uit Taiwan. Fubon is een belangrijke aandeelhouder in Delta Lloyd. Ze hadden eerder al samenwerkingsaspiraties.

Het intrigerende is het beeld dat uit het relaas naar voren komt, namelijk dat De Nederlandsche Bank hier een sterk staaltje binnenlandse industriepolitiek heeft gespeeld. De toezichthouder wist kennelijk een buitenlandse partij te ontmoedigen om een bod uit te brengen dat beter was dan wat op tafel lag. Zo voorkwam De Nederlandsche Bank dat een Nederlandse krachtenbundeling in de verzekeringssector werd doorkruist. Feit is dat de toezichthouder al geruime tijd aandringt op schaalvergroting door fusies. NN legde nog een dubbeltje op het eerste bod en de overname was rond.

Het zou na de politieke blokkade van een buitenlandse overname van PostNL de tweede keer in korte tijd zijn dat beleggers het nakijken hebben. Ook dat bod op PostNL was aantrekkelijk. Beleggers staan op verlies, economisch nationalisme zet de toon.

    • Menno Tamminga