Het Kadaster kampt met beveiligingsproblemen

Interne documenten

De systemen van het Kadaster zijn zo verouderd dat er reëel risico is van manipulatie van data. Notarissen zijn bezorgd.

Hoofdkwartier van het Kadaster in Apeldoorn
Hoofdkwartier van het Kadaster in Apeldoorn Foto Flickr / CC

Het Kadaster kampt met beveiligingsproblemen, blijkt uit interne documenten in bezit van het Financieele Dagblad (FD). Dat zou ertoe kunnen leiden dat hackers de ICT-systemen kunnen platleggen. Er is zelfs een risico dat met de gegevens wordt gerommeld, met onbetrouwbare of onjuiste data tot gevolg. De problemen zouden al jaren spelen.

Het Kadaster, dat verantwoordelijk is voor de eigendomsregistratie van bijvoorbeeld vastgoed, was maandagochtend niet in staat om vragen te beantwoorden. Tegen het FD heeft een woordvoerder de echtheid van de documenten bevestigd.

In 2016 kreeg het Kadaster gemiddeld met 11.000 digitale aanvallen per maand te maken. In het hele jaar is vijf keer sprake geweest van een datalek, zegt het Kadaster tegen het FD. Maar daar is „geen schade uit voortgevloeid”.

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is bezorgd over de situatie, zegt woordvoerder van Nora van Oostrom. „Als notariaat kunnen wij zo niet garanderen dat de gegevens waar wij ons op baseren correct zijn.” Notarissen gebruiken informatie uit het Kadaster als ze een vastgoedtransactie doen.

„Het moet 100 procent vaststaan dat wat je uit het register haalt ook klopt.”

Daarnaast is het voor notarissen „vitaal” dat het Kadaster niet ineens uit de lucht gaat, zegt Van Oostrom. Vlak voor een overdracht plaatsvindt, controleert een notaris nog in het Kadaster of de situatie inderdaad zo is als iedereen denkt. En er bijvoorbeeld niet ineens beslag is gelegd op het object.

Individuele huiseigenaren hoeven zich in principe geen zorgen te maken, zegt IT-expert René Veldwijk, van IT-adviesbureau Ockham. „Als er al met gegevens gerommeld zou zijn, kan je waarschijnlijk wel op een andere manier bewijzen dat het jóúw huis is.” Met bijvoorbeeld perceelgrenzen, die ook geregistreerd staan in het Kadaster, ligt dat ingewikkelder, zegt Veldwijk.

De beveiligingsproblemen kunnen leiden tot „verlies van vertrouwen in dit soort administraties”. Nog zorgwekkender vindt Veldwijk het dat een externe partij, „bijvoorbeeld een buitenlandse mogendheid”, op grote schaal data zou kunnen manipuleren.

Een deel van de problemen is het gevolg van verouderde apparatuur en software. Zo wordt deels nog gewerkt met Windows 2003 en onbeveiligde usb-sticks. De beveiliging is niet voorbereid op medewerkers die bijvoorbeeld werken op mobiele apparaten of vanuit huis. Het Kadaster zegt tegen het FD dat een deel van de problemen binnen enkele weken moet zijn opgelost.

    • Teri van der Heijden